IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 03 Oct 2018 Shift-2 (Reasoning)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 03 Oct 2018 Shift-2 (Reasoning)

Q1. How is Madhuri's brother's only sister's father's father related to her?

a. Brother
b. Uncle
c. Father
d. Paternal Grandfather

Q2. Pick the figure that will complete the given series.

a. A
b. C
c. B
d. D

Q3. Choose the best suitable Venn diagram for the following words:
"Bus, Engine, Piston"

Q4. You are given a question and three statements. Identify which of the statements is/are necessary/sufficient to answer the question:

Question:
• In which year was Aarti born?
Statements:
I. Aarti is six years older than Pranavi.
II. Pranavi's sister was born in 1982.
III. Aarti's sister is two years younger than Pranavi's sister, who is eight years younger than Pranavi.

a. Only II and III are sufficient
b. Only I and III are sufficient
c. All I, II and III are necessary
d. Only I is sufficient

Q5. Select the option that is related to the third word on the same basis as the second word is related to the first word.
instrument : Play :: Bell :

a. Ring
b. Sound
c. Shape
d. Metal

Q6. Read the given statements and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
1. All buses are cars.
2. All ships are cars
Conclusions:
I. All cars are ships
II. All buses are cars

a. Both I and II
b. Neither I or II
c. Only I
d. Only II

Q7. In a code language. TURN is written as STQM What is the code for LIMP?

a. KHLP
b. KHNQ
c. KHLO
d. JHLO

Q8. In a code language, BEE is written as YVV. What is the code for ANT?

a. ZMG
b. ZMH
c. ZUG
d. ZPG

Q9.

a. D
b. B
c. A
d. C

Q10. Read the given statement(s) and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statement(s):

Statement:
• "Don't park the vehicle here. Don't you see the no parking sign here?" says Ramu to Shamu.
Conclusions:
I. Ramu understands the meaning of no parking sign.
II. Shamu does not follow the road rules.

a. Neither I nor II follows
b. Both I and II follow
c. Only conclusion II follows
d. Only conclusion I follows

Q11. The sum of ages of 6 Persons A, B, C, D, E and F in a company born at the intervals of 5 years each is 105 years. What is the age of the oldest person?

a. 25 years
b. 15 years
c. 30 years
d. 20 years

Q12. Find the Odd one out:

a. A
b. C
c. D
d. B

Q13. Find the minor image of the given figure if the mirror is placed at line MN.

a. A
b. B
c. D
d. C

Q14. Find the next number in the given series.
8, 14, 23, ?, 50

a. 35
b. 34
c. 38
d. 40

Q15. Pointing to a photograph of a person Ramesh said, "This person is the son oldie only child of my mother." Then how is Ramesh. related to that person?

a. Uncle
b. Grand Father
c. Father
d. Brother

Q16. Son and father both identified that Figure a and b are related in a particular way or manner. Establish the same 7 relationship between c and d choosing from five alternatives.

a. 1
b. 2
c. 4
d. 3

Q17.

a. A
b. D
c. C
d. B

Q18. Which two alpha-numeric sets will follow in the given series?
N-14, P-16. R-18, T-20, ?,?A

a. X-24, P-16
b. L-12, O-15
c. V-22, Z-26
d. V-22, X-24

Q19. A statement is followed by two arguments. Decide which of the arguments is/are strong with respect to the statement.

Statement:
• Should taxes on perfume be further increased?
Argument:
1. Yes. perfume is a luxury item used by rich people only.
2. No, perfume is used by poor people also.

a. Neither argument l and 2 is strong
b. Either argument l or 2 is strong
c. Only argument 1 is strong
d. Only argument 2 is strong

Q20. Select the alternative that has a different relationship as the given pair- Inside : Outside

a. Day : Night
b. Sun : Star
c. Light : Dark
d. White : Black

Q21. Consider the given statement(s) and decide which of the given assumption(s) is/are implicit in the statement.

Statement:
• Crying children seek more attention from parents.
Assumptions:
I. They are unable to communicate properly.
II. The parents are engrossed in their work and leave the children to play by themselves.

a. Neither I nor II is implicit.
b. Only I is implicit.
c. Both I and II are implicit.
d. Only II is implicit.

Q22. Select the term that relates to the third term in the same way that the second term relates to the first term.
Ammeter : Current :: Ohmmeter : ?

a. Pressure
b. Resistance
c. Speed
d. Voltage

Q23. Which one does not belong to the group ?

a. Panda Global
b. Rabbit
c. Avast
d. Kaspersky

Q24. Find the next letter in the given series.
MD, NE, OF, PG, ?A

a. HV
b. QK
c. CE
d. QH

Q25. If Raja is facing East and then turns 270° clockwise and then 90° anti-clockwise, in which direction is he facing now?

a. East
b. South
c. West
d. North

Q26. If 25, 35 and p are in continued proportion, then the value of p is ...........

a. 60
b. 75
c. 49
d. 50

Q27. Which of the following. arguments is stone?

Statement:
• Indian professionals working abroad should be called back to India.
Argument:
1. Yes, one must serve their motherland first and forget about earnings.
2. No, India has enough talented professionals.

a. Only argument 2 is strong
b. Neither 1 nor 2 is strong
c. Only argument 1 is strong
d. Both 1 and 2 are strong

Q28. A statement followed by some conclusions are given below

Statement: Based on his performance, Rajesh got a poor rating in his office.
Conclusions:
I. Rajesh did not perform well.
II. The rating given to Rajesh was not up to the mark.
Find which of the given conclusions logically follow from the given statement.

a. Only conclusion I follows
b. Only conclusion II follow
c. Both I and II follow
d. Neither I nor II follows

Q29. 7, 20, 46, 98, 202,

420
410
380
None of the above

Q30. If KNIFE is coded as MPKHG, then what does the code DTGCF stand for ?

FVIEG
FVIEI1
BREAD
BRAED

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer:-
1. (d) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (a) 6. (d) 7. (c) 8. (a) 9. (d) 10. (b)
11. (c) 12. (b) 13. (b) 14. (a) 15. (c) 16. (c) 17. (d) 18. (d) 19. (a) 20. (b)
21. (c) 22. (b) 23. (b) 24. (d) 25. (c) 26. (c) 27. (b) 28. (c) 29. (b) 30. (c)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in