Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set - 72


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set - 72


Directions: Find the odd wora/letters/numberfromthe given alternatives.

1. (a) Herring
(b) Shark
(c) Barracuda
(d) Whale

2. (a) Abundance
(b) Plentiful
(c) Copious
(d) Ample

3. (a) AEFJ
(b) KOPT
(c) UYZD
(d) EHIL

4. (a) 24
(b) 60
(c) 124
(d) 210

Directions: Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

5. 1. Probation.
2. Interview,
3. Selection,
4. Appointment,
5. Advertisement,
6. Application

(a) 5, 6, 3, 2, 4,1
(b) 5, 6, 4, 2, 3, 1
(c) 6, 5, 4, 2, 3, 1
(d) 5, 6, 2, 3, 4, 1

 

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

 

6. 1. Heel
2. Shoulder
3. Skull
4. Neck
5. Knee
6. Chest
7. Thigh
8. Stomach
9. Face
10. Hand

(a) 3, 4, 7, 9, 2, 5, 8, 10, 6, 1
(b) 3, 9, 4, 2, 10, 6, 8, 7, 5, 1
(c) 2, 4, 7, 10, 1, 5, 8, 9, 6, 3
(d) 4, 7, 10, 1, 9, 6, 3, 2, 5, 8

7. Arrange the following words according to dictionary arrangement:

1. Wound,
2. Writer,
3. Whiter,
4. Worst,
5. Worked

(a) 5, 3, 2, 1, 4
(b) 1, 4, 3, 5, 2
(c) 3, 5, 4, 1, 2
(d) 2, 1, 3, 4, 5

8. Number of letters skipped in between adjacent letters in the series increases by one. Which of the following series observe the ruling given above?

(a) CEHLQW
(b) CLOUBK
(c) CHMRWB
(d) HLPTXN

Directions: Complete the series.

9. 2460,3570,4680,?

(a) 8640
(b) 5670
(c) 5970
(d) 5790

10. 7714,7916,8109,?

(a) 8311
(b) 8312
(c) 8509
(d) 8515

 

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

 

Answer:

1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (c) 9. (d) 10. (a)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in


Get Daily Study Material via Email.