Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -44


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -44


Directions: Find the missing number from the given responses.

1

2. 25, 50, 30, 45, 35, 40, ?

(a) 30
(b) 35
(c) 40
(d) 45

3. If ‘+’ stands for division, ‘÷’ stands for multiplication, ‘x’ stands for subtraction and ‘–’ stands for addition, which one of the following is correct?

(a) 18 ÷ 6 – 7 + 5 × 2 = 20
(b) 18 + 6 ÷ 7 × 5 – 2 = 18
(c) 18 × 6 ÷ 7 + 5 – 2 = 16
(d) 18 ÷ 6 × 7 + 5 – 2 = 22

4. If ‘–’ stands for division, ‘+’ for multiplication, ‘÷’ for subtraction and ‘×’ for addition, which one of the following equations is correct?

(a) 18 ÷ 3 × 2 + 8 – 6 = 10
(b) 18 – 3 + 2 × 8 ÷ 6 = 14
(c) 18 – 3 ÷ 2 × 8 + 6 = 17
(d) 18 × 3 + 2 ÷ 8 – 6 = 15

5. If 324 x 150 = 54, 251 x 402 = 48 and 523 x 246 = 120 then 651 x 345 =?

(a) 120
(b) 85
(c) 144
(d) 60

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. Some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.

If 12 × 7 = 408 and 9 × 8 = 207 then 13 x 7 = ?

(a) 190
(b) 91
(c) 901
(d) 109

7. If NOIDA is written as STNIF, how MEERUT can be written in that code?

(a) QIIVYX
(b) RJJWZV
(c) RJJWZY
(d) RIIVYX

8. In a certain code FORGET is written as DPPHCU, how would DOCTOR be written in that code?

(a) BPAUMS
(b) BPAUPS
(c) EMDRPP
(d) BPARPP

9. In a certain code DECEMBER is written as ERMBCEDE, in that code which word will be written as ERMBVENO ?

(a) SEPTEMBER
(b) AUGUST
(c) NOVEMBER
(d) OCTOBER

10. If RED is coded as 6720, then how GREEN would be coded?

(a) 9207716
(b) 1677199
(c) 1677209
(d) 16717209

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (d) 9. (d) 10. (c)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in


Get Daily Study Material via Email.