Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -22


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Reasoning Set -22


Direction: From the given alternatives,find the word which cannot be formed from the letters used in the given word.

1. INSTITUTIONALISE
(a) NATRITION
(b) INTUITION
(c) TUITION
(d) INSULATION

Direction: Find the related word/letters/numbers to complete the Analogy.
2. House : Room : : World : ?
(a) Land
(b) Sun
(c) Air
(d) Nation

3. A D H M : Z W S N : C F J O : ?
(a) YVRM
(b) WTPO
(c) XWTP
(d) ZXVT

4. 5 : 36 : : 6 : ?
(a) 48
(b) 50
(c) 49
(d) 56

5. 456 : 15 : : 789 : ?
(a) 15
(b) 16
(c) 18
(d) 24

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. Which of the following word pair is not related in the same way as ‘Returnable’ and ‘Natural’?
(a) Reciprocal and Oracle
(b) Reconstruct and Counter
(c) Department and Moderate
(d) Evaluation and Violent

Directions: Find the odd one out from the given alternatives.

7. (a) Pond-Lake
    (b) Pistol-Gun
    (c) Car-Bus
    (d) Church-Monument

8. (a) Insurance
    (b) Provident Fund
    (c) Salary
    (d) Shares

9. (a) AYBZ
    (b) BXCY
    (c) DVEW
    (d) MPON

10. Find out the pair of number that does not belong to the group for lack of common property.
(a) 84,67
(b) 112,95
(c) 79,63
(d) 167,150

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (d) 8. (d) 9. (c) 10. (b)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD


Get Daily Study Material via Email.