Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Maths Set - 80


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Maths Set - 80


1. By selling an article for Rs. 480 a person lost 20%. For what should he sell it to make a profit of 20%?

(a) Rs. 800
(b) Rs. 760
(c) Rs. 720
(d) Rs. 680

2. Ahouse ‘worth Rs. 1,50,000 is sold by X at a 5% profit to Y, Y sells the house back to X at a 2% loss. Then in the entire transaction?

(a) X gains Rs. 4,350
(b) X loses Rs. 4,350
(c) X gains Rs. 3,150
(d) X loses Rs. 3,150

3. A, B and C are partners of a company. During a particular year A received one-third of the profit, B received one­fourth of the profit and C received the remaining Rs. 5,000. How much did A receive?

(a) Rs. 5,000
(b) Rs. 4,000
(c) Rs. 3,000
(d) Rs. 1,000

4. A book-seller bought 200 textbooks for Rs. 12,000. He wanted to sell them at a profit so that he got 20 books free. At what profit percent should he sell them?

(a) 10
(b) 11
(c) 11.5
(d) 12

5. The volumes of two spheres are in the ratio 8 : 27. The ratio of their surface areas is:

(a) 4 : 9
(b) 2 : 3
(c) 4 : 5
(d) 5 : 6

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. If the area of a triangle is 1 176 cm2 and base : corresponding altitude is 3 : 4, then the altitude of the triangle is:

(a) 42 cm
(b) 52 cm
(c) 54 cm
(d) 56 cm

7. How many cubes, each of edge 3 cm, can be cut from a cube of edge 15 cm?

(a) 25
(b) 27
(c) 125
(d) 144

8. A man leaves Rs. 8,600 to be divided among 5 sons, 4 daughters and 2 nephews. If each daughter receives four times as much as each nephew, and each son receives five times as much as each nephew, how much does each daughter receive?

(a) Rs. 100
(b) Rs. 600
(c) Rs. 800
(d) Rs. 1,000

9. If a sum of money is to be divided among A, B, C such that A’s share is equal to twice B’s share and B’s share is 4 times C’s share, then their shares are in the ratio:

(a) 1 : 2 : 4
(b) 1 : 4 : 1
(c) 8 : 4 : 1
(d) 2 : 4 : 1

10.(√8-√4-√2) equals:

(a) 2-√2
(b) √2-2
(c) 2
(d) –2

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (c) 6. (d) 7. (d) 8. (b) 9. (b) 10. (d)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in


Get Daily Study Material via Email.