Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Maths Set -21


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : Maths Set -21


1. If a sum of money at simple interest doubles in 12 years, the rate of interest per annum is


(b)7.5%

(d)10%

2. 0.6 of a number is equal to 0.08 of another number. The ratio of the numbers will be

(a) 3 : 4
(b) 4 : 3
(c) 2 : 15
(d) 2 : 9

3. 1/5 of a number exceeds 1/7 of the same number by 10. The number is :

(a) 125
(b) 150
(c) 175
(d) 200

4. A boys was asked to find the value of 3/8 of a sum of money. Instead of multiplying the sum by 3/8 he divided it by 3/8 and then his answer exceeded by Rs. 55. Find the correct answer?

(a) Rs. 9
(b) Rs. 24
(c) Rs. 64
(d) Rs. 1,320

5. The sum of three consecutive odd natural numbers each divisible by 3 is 72. What is the largest among them?

(a) 21
(b) 24
(c) 27
(d) 36

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Directions: Questions are based on the following bar graph. Read the graph and answer the questions.

6. What is the percentage increase in the gross traffic receipts in 1995-96 as compared to 1993-94?

(a) 33.9%
(b) 41.5%
(c) 20.7%
(d) 17%

7. If profit = gross traffic receipts – total expenditure, then in 1996-97, what percentage of gross traffic receipts is the profit made?

(a) 5.9%
(b) 6.4%
(c) 7.2%
(d) 8%

8. In which year was the profit as a percentage of gross traffic receipts the highest?

(a) 1997-98
(b) 1996-97
(c) 1995-96
(d) 1994-95

9. In order to make a profit of 10%. What should have been the gross traffic receipts (in Rs. crores) in 1994-95, total expenditure remaining the same?

(a) 5,667
(b) 5,876
(c) 6,444
(d) 7,667

10. By what amount (in Rs. crores) has the expenditure increased over the period 1993-94 to 1997-98?

(a) 4,100
(b) 3,900
(c) 3,850
(d) 3,700

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (c) 6. (b) 7. (a) 8. (d) 9. (c) 10. (d)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD


Get Daily Study Material via Email.