Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 88


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set - 88


1. Broadly, what percentage of doctors in USA were Indians in 2002?

(a) 38
(b) 30
(c) 20
(d) 15

2. The presence of what distinguishes a plant cell from an animal cell?

(a) Chloroplasts
(b) Cell wall
(c) Cell membrane
(d) Nucleus

3. Match the rivers given below with the cities through which they flow City River

a. Bangkok 1. Hwangpu
b. Shanghai 2. St. Lawrence
c. Dresden 3. Chao phraya
d. Montreal 4. Elbe

(a) 3 1 4 2
(b) 2 4 3 1
(c) 4 3 2 1
(d) 1 2 3 4

4. Which of the following is most important for growth of children upto the age of 14?

(a) Proteins
(b) Vitamins
(c) Fats
(d) Milk

5. Who was the Chairman of the Union Powers Committee of the Constituent Assembly of India?

(a) Sardar Vallabhbahi Patel
(b) Dr. B. R. Ambedkar
(c) Sir Alladi Krishnaswami Ayyar
(d) Pt. Jawaharlal Nehru

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. Who invented the laser?

(a) Sir Frank Whittle
(b) Fred Morrisson
(c) T.H. Maiman
(d) Dr. Charles H. Jones

7. Why did one of the High Courts in India decree that “bandhs are unconstitutional and punitive”?

(a) It infringes on the fundamental rights of some groups of people
(b) It is not in exercise of a fundamental freedom
(c) It adversely affects production
(d) It is not part of a right to protest

8. The instrument which uses sound waves to measure the depth of oceans is

(a) Radar
(b) Sonar
(c) Altimeter
(d) Venturimeter

9. The song “Candle in the Wind” was sung by Elton John in honour of

(a) Elizabeth Taylor
(b) Princess Diana
(c) Ava Gardner
(d) Audrey Hephurn

10. From where did Acharya Vinoba Bhave start the Individual Satyagraha in 1940?

(a) Nadiad in Gujarat
(b) Paunar in Maharashtra
(c) Adyar in Tamil Nadu
(d) Guntur in Andhra Pradesh

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (c) 6. (b) 7. (c) 8. (b) 9. (b) 10. (c).

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD


Get Daily Study Material via Email.