Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -58


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -58


1. The English established their firs factory inIndia at:

(a) Bombay
(b) Surat
(c) Sutanati
(d) Madras

2. In which of the following years 26th January was celebrated a an independence day ?

(a) 1930
(b) 1929
(c) 1942
(d) 1946

3. Permanent Revenue Settlement a Bengal was introduced by

(a) Clive
(b) Hastings
(c) Wellesley
(d) Cornwallis

4. Which one of the following is political right ?

(a) Right to freedom
(b) Right to contest elections
(c) Right to equality before law
(d) Right to life

5. Antyodaya Programme is associated with

(a) Liberation of bonded labour
(b) Bringing up cultural revolutia in India
(c) Demands of textile labourer
(d) Upliftment of the poorest the poor

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. The main function of the judiciar is:

(a) law formulation
(b) law execution
(c) law adjudication
(d) law application

7. The salaries and emoluments in the judges of the Supreme Court are charged on

(a) The Reserve Bank of India
(b) The Contingency Fund of India
(c) The Consolidated Fund of India
(d) The Finance Commission

8. Article 370 of the Constitution is applicable to the State of:

(a) Nagaland
(b) Mizoram
(c) Manipur
(d) Jammu and Kashmir

9. Article 14 of the Indian Constitution guarantees Indian citizens

(a) Equal protection of laws
(b) Equality before law
(c) Equal distribution of economic resources
(d) Equality before law and equal protection of the laws

10. Article 19 of the Indian Constitution provides

(a) 6 freedoms
(b) 7 freedoms
(c) 8 freedoms
(d) 9 freedoms

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (d) 6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (d) 10. (a)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in


Get Daily Study Material via Email.