Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -57


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -57


1. Who broadcasts with the bye-line “Sabse Tej” ?

(a) Zee News
(b) NDTV
(c) Star News
(d) Aaj Tak

2. What is the prize money given with Rajiv Gandhi Khel Ratna?

(a) Rs. 1.50 lakh
(b) Rs. 2 lakhs
(c) Rs. 3 lakhs
(d) Rs. 5 lakhs

3. Who amongst the following is re­nowned in, the field of painting?

(a) Parveen Sultana
(b) Prof. T.N. Krishnan
(c) Ram Kinkar
(d) Raja Ravi Varma

4. Which is the most ancient musical instrument of India ?

(a) Flute
(b) Tabla
(c) Veena
(d) Sitar

5. Who out of the following was not a great master of Carnatic music?

(a) Swathi Thirunaal
(b) Vishnu Digambar Paluskar
(c) Muthuswami Dikshitar
(d) Shyama Shastri

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. Who was the pioneer of the Bengal School of Art ?

(a) Nandlal Bose
(b) B.C. Sanyal
(c) Jamini Roy
(d) Abanindranath Tagore

7. Who was the first Indian to be made a fellow of the Royal Society of London ?

(a) Srinivas Ramanujam
(b) A. C. Wadia
(c) C.V. Raman
(d) P.C. Mahalanobis

8. The proposed sea-route “Sethu Samudram” is a canal through which of the sea-lanes ?

(a) Gulf of Mannar
(b) Malacca Strait
(c) Gulf of Kutch
(d) Andaman and Nicobar Islands

9. Which of these battles proved decisive in the Anglo-French rivalry in India ? .

(a) Battle of Wandiwash
(b) Battle of Assaye
(c) Battle of Chillianwala
(d) Battle of Seringapatam

10. ‘Do or Die’ is the famous slogar given by

(a) Mahatma Gandhi
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Rajiv Gandhi

 

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

 

Answer:

1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (d) 7. (c) 8. (a) 9. (a) 10. (a)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in


Get Daily Study Material via Email.