NEW! RRB JE Study Kit | RRB NTPC Study Kit

NEW!  RRB ALP PSYCHO TEST (Only 199/-)

NEW!  RRB NTPC Exam Papers (Free)

Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -51


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -51


1. The gas used for artificial fruit ripening of green fruit is -

(a) Ethylene
(b) Acetylene
(c) Ethane
(d) Methane

2. Optic fibres are used in

(a) CAT scans
(b) X-ray photos
(c) Ultrasound scans
(d) Endoscopy

3. The three elements most needed in common fertilisers are

(a) Sulphur, Phosphorous and Sodium
(b) Nitrogen, Potassium and Phosphorous
(c) Phosphorous, Sodium and Nitrogen
(d) Calcium, Phosphorous and Potassium

4. What was the ultimate goal of Mahatma Gandhi’s Salt Satyagraha?

(a) repeal of Salt Satyagraha
(b) curtailment of the Government’s power
(c) economic relief to the common people
(d) ‘Purna Swaraj’ for India

5. Who persuaded the ratings of the RIN (Royal India Navy) to surrender on the 23rd February 1946?

(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru and Maulana Abul Kalam Azad
(c) Vallabh Bhai Patel and M.A. Jinnah
(d) Morarji Desai and J.B. Kripalani

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. On September 20,.1932 Mahatma Gandhi began a fast unto death in Yervada Jail against

(a) British repression of the Satyagrahis.
(b) Violation of the GandhiIrwin Pact.
(c) Communal award of Ramsay MacDonald.
(d) Communal riots in Calcutta.

7. In 1939, for the first time, Gandhiji tried out his specific techniques of controlled mass struggle in a native state. He allowed a close associate of his to lead a satyagraha. Who was he?

(a) K. T. Bhashyam in Mysore
(b) Jamnalal Bajaj in Jaipur
(c) Vallabh Bhai Patel in Rajkot
(d) Nebakrushna Chaudhri in Dhenkanal

8. What is Obra known for?

(a) a new refinery
(b) a new aluminium plant
(c) a bird sanctuary
(d) a thermal power station

9. What is NABARD’s primary role?

(a) to provide term loans to state co-operative banks
(b) to assist state governments for share capital contribution
(c) to act as refinance institution
(d) All of the above

10. Where is the National Institute of Excellence in the field of Information Technology and Allied Sciences proposed to be set up?

(a) Bangalore
(b) Hyderabad
(c) Pune
(d) Allahabad

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (b) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (d) 10. (b)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in