Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -50


Model Questions for RRB LOCO PILOT(ALP) Exam : General Knowledge Set -50


1. Commercial nitric acid is coloured because it contains dissolved

(a) Oxygen
(b) Nitrous oxide
(c) Nitrogen dioxide
(d) Coloured impurities

2. Fertiliser having high nitrogen content is

(a) Urea
(b) Ammonium sulphate
(c) Ammonium nitrate
(d) Calcium citrate

3. Quantity of fresh air required for a man is

(a) 1000 cubic feet of air for every 20 minutes
(b) 1000 cubic feet of air for every 20 seconds
(c) 1000 cubic feet of air for every 10 minutes
(d) 1000 cubic feet of air for every 10 seconds

4. A compact disc (CD) is a data storage system of the type

(a) Magnetic
(b) Optical
(c) Electrical
(d) Electro mechanical

5. Surface tension in a liquid is due to

(a) Adhesive force between molecules
(b) Cohesive force between molecules
(c) Gravitational force between molecules
(d) Electrical force between molecules.

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. A circular plate, a cube and a sphere, all made up of same material and having the same mass, are heated to 300°C and left in a room. Which of them will have the slowest rate of cooling?

(a) Circular plate
(b) Cube
(c) Sphere
(d) All will cool at the same rate

7. Where does the oxygen that keeps us alive come from?

(a) Carbon dioxide
(b) Carbonates absorbed from soil
(c) Oxides of minerals
(d) Water

8. Reserpine is used to

(a) reduce high blood pressure
(b) increase blood pressure when it is low
(c) alleviate pain
(d) cure arthritis

9. ‘ELISA’ test is employed to diagnose:

(a) Polio virus
(b) AIDS antibodies
(c) Tuberculosis bacterium
(d) Cancer

10. Why excessive heating and repeated use of cooking oil is most undesirable?

(a) The oil vapours can cause indoor pollution
(b) Carcinogenic substances like benzpyrene are produced
(c) Nutrient value of food is lost
(d) Loss and wastage of oil

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (b) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (b) 10. (b)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD


Get Daily Study Material via Email.