NEW! RRB JE Study Kit | RRB NTPC Study Kit

NEW!  RRB ALP PSYCHO TEST (Only 199/-)

NEW!  RRB NTPC Exam Papers (Free)

Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set - 40


Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set - 40


1. Echo sounding is the technique applied to­

(a) measure the depth of the sea
(b) measure the amplitude of sound waves
(c) record earthquake waves
(d) record the density of air in the atmosphere

2. Of which major river system is the Sutlej a part?

(a) Indus
(b) Ganga
(c) Brahmaputra
(d) Yamuna

3. Rajasthan reveives very little rain because­

(a) it is too hot
(b) there is no water available and thus the winds remain dry
(c) the monsoon fails to reach this area
(d) the winds do not come across any barriers to cause the necessary uplift to cool the wind

4. Which State has the largest proportion of its net irrigation area under well irrigation ?

(a) Haryana
(b) Bihar
(c) Gujarat
(d) West Bengal

5. Which Government agency is responsible for the mapping and exploration of minerals in India ?

(a) Survey of India
(b) Geological Survey of India
(c) Minerals Development Corporation
(d) School of Mines

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. The largest number of cotton textile mills is in­

(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Tamil Nadu
(d) Karnataka

7. Where are MIG engines assembled ?

(a) Koraput
(b) Nasik
(c) Bangalore
(d) Ozar

8. Which cities were first connected by the STD services?

(a) Delhi and Mumhal
(b) Delhi and Kolkata
(c) Kanpur and Delhi
(d) Kanpur and Lucknow

9. Which part of the Himalayas has the maximum stretch from east to West ?

(a) Kumaun Himalayas
(b) Assam Himalayas
(c) Punjab Himalayas
(d) Nepal Himalayas

10. The standard time of a country differs from the GMT in multiples of

(a) Two hours
(b) One hour
(c) Half hour
(d) Four minutes

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (d) 10. (c)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in