Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set - 39


Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set - 39


1. The Governor-General of India who initiated the introduction of English in India was­

(a) Lord Curzon
(b) Lord Macaulay
(c) Lord Bentinck
(d) Lord Hastings

2. Who is the winner of the Australian Open Women’s Singles Championship-2005 ?

(a) Serena Williams
(b) Sania Mirza
(c) Maria Sarapova
(d) Lindsay Davenport

3. Monoculture is a typical characteristic of­

(a) shifting cultivation
(b) subsistence farming
(c) specialised horticulture
(d) commercial grain farming

4. Mountain soil contains a lot of­

(a) humus
(b) clay
(c) coase material
(d) iron and aluminium salt

5. Metamorphic rocks originate from­

(a) igneous rocks
(b) sedimentary rocks
(c) both igneous and sedimentary rocks
(d) None of these

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. The term ‘epicentre’ is associated with­

(a) earthquake
(b) folding
(c) faulting
(d) earth’s interior

7. India is a republic because­

(a) it is democratic country
(b) It is a parliamentary democracy
(c) the head of the state is elected for a definite period
(d) All of these

8. Blizzards are characteristic lea lures of­

(a) equatorial region
(b) tropical region
(c) Antarctic region
(d) temperate region

9. Which is the shortest route from Moscow to San Francisco ?

(a) via Canada
(b) overland
(c) Over the South Pole
(d) Over the North Pole

10. Which one of the following is/ are wrongly matched ?

A. typhoons - China Sea
B. hurricanes - India Ocean
C. cyclone - West Indies
D. tornadoes - Australia

(a) A, B and C
(b) A, B and D
(c) A, C and D
(d) B, C and D

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (d) 10. (d)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in


Get Daily Study Material via Email.