NEW! RRB JE Study Kit | RRB NTPC Study Kit

NEW!  RRB ALP PSYCHO TEST (Only 199/-)

NEW!  RRB NTPC Exam Papers (Free)

Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set - 38


Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set - 38


1. The light from the Sun reaches the Earth in about­

(a) 8 seconds
(b) 8 minutes
(c) 10 seconds
(d) 10 minutes

2. The data collection for national income estimation is con­ducted in India by­

(a) The Finance Ministry of the Government of India
(b) The RBI
(c) The NSSO (National Sample Survey Organisation)
(d) None of these

3. Which of the following statements best explains the nature of revolt of 1857 ?

(a) The last effort of the old political order to regain power.
(b) Mutiny of a section of sepoys of the British Army
(c) A struggle of the common people to overthrow common rule
(d) An effort to establish a limited Indian nation

4. Match the following

A. Brahmo Samaj 1. Bombay
B. Veda Samaj2. Bengal
C. Arya Samaj3. Madras
D. Prarthana4. North India Samaj

            A             B             C             D

(a)        1            3               2            4
(b)        3            2               4            1
(c)        2            4               1            3
(d)        2            3               4            1

5. Land Revenue under Tipu­

(a) was mainly collected through revenue officers.
(b) was mainly collected by Government officials appointed by Tipu
(c) was collected by intermediaries
(d) was not allowed to go into the hands of Sultan

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. In India the largest public undertaking is -

(a) Air India
(b) Indian Railways
(c) IOC
(d) LIC

7. Who was the advocate at the famous INA Trials?

(a) Bhulabhai Desai
(b) Asaf Ali
(c) Subhash Chandra Bose
(d) C. Rajagopalachari

8. Punjab National Bank has been honoured with the Golden Peacock Award 2002 for excellence in­

(a) agricultural finance
(b) rural industrialisation
(c) housing development
(d) corporate excellence

9. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution ?

(a) J. B. Kripalani
(b) Rajendra Prasad
(c) J. L. Nehru
(d) B. R. Ambedkar

10. Which year did Bankim Chandra Chatopadhyay write Anandmath ?

(a) 1858
(b) 1892
(c) 1882
(d) None of these

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (d) 10. (b)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in