NEW! RRB JE Study Kit | RRB NTPC Study Kit

NEW!  RRB ALP PSYCHO TEST (Only 199/-)

NEW!  RRB NTPC Exam Papers (Free)

Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set -37


Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set -37


1. Heat resistant variety of glass is­

(a) Pyrex glass
(b) Hard glass
(c) Flint glass
(d) None of these

2. Which of the following is correctly matched ?

(a) “Do or die” - Jawahar Lal Nehru
(b) “Dilli Chalo” - Mahatma Gandhi
(c) “Jai Jawan Jai Kisan” Lal Bahadur Shastri
(d) “Swaraj is my birthright”-Swami Dayanand

3. Pope John Paul II who died recently belonged from­

(a) Vatican City
(b) England
(c) Germany
(d) Poland

4. Silk is obtained from­

(a) Mulberry tree
(b) Saliva of the silk worm
(c) Larvae of silk worm
(d) Cocoon of silk worm

5. The body temperature is regulated by­

(a) Pituitory gland
(b) Hypothalamus
(c) Pineal gland
(d) Thyroid gland

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. Among the following iron ores, the highest percentage of iron content is found in­

(a) Haemetite
(b) Magnetite
(c) Limnonite
(d) None of these

7. A country’s balance of trade is unfavourable when -

(a) exports exceed imports
(b) imports exceed exports
(c) terms of trade become unfavourable
(d) None of these

8. Pasteurisation of milk mean­

(a) heating of milk to above 72°C
(b) heating of milk to above 62°C
(c) cooling of milk to about 62°C
(d) cooling of milk to about 10°C

9. The highest mountain peak of the Himalayas is situated in­

(a) India
(b) Tibet
(c) Nepal
(d) China

10. Goa was captured by the Por­tuguese in the year­

(a) 1508
(b) 1608
(c) 1510
(d) 1610

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

ANSWER:

1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (d)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in