NEW! RRB JE Study Kit | RRB NTPC Study Kit

NEW!  RRB ALP PSYCHO TEST (Only 199/-)

NEW!  RRB NTPC Exam Papers (Free)

Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set -28


Model Questions for RRB LOCO PILOT (ALP) Exam : General Knowledge Set -28


1. Who said ‘Supply creates its own demand’?

(a) Adam Smith
(b) J.B.Saw
(c) Marshall
(d) Ricardo

2. The Indian economy can be most appropriately described as a:

(a) Capitalist economy
(b) Socialist economy
(c) Traditional economy
(d) Mixed economy

3. Agricultural Technology is hard to spread because

(a) it has to be adopted to local ‘ conditions.
(b) rural people are not receptive
(c) farmers are afraid to experiment on land for fear of failure.
(d) all of the above.

4. Indirect tax means

(a) there is not direct relationship between the tax payer and the government.
(b) direct relationship between tax payer and the government.
(c) tax base is income
(d) the incidence and impact are on the same person on whom tax is imposed.

5. One of the essential conditions of perfect competition is

(a) product differentiation
(b) multiplicity of prices for identical products at any one time.
(c) many sellers and a few buyers.
(d) Only one price for identical goods at any one time.

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

6. Dehydration in human body is caused due to the loss of

(a) vitamins
(b) salts
(c) hormones
(d) water

7. Which of the following is the largest living bird?

(a) Eagle
(b) Peacock
(c) Ostrich
(d) Kiwi

8. In the case of test tube babies

(a) egg is fertilized in the uterus.
(b) embryo completes its development in a test tube.
(c) embryo is placed in uterus after 2 months.
(d) egg is fertilized outside mother’s body.

9. The age of trees is determined by its

(a) girth
(b) height
(c) growth rings
(d) general appearance

10. Kidney disease in man is caused by the pollutant

(a) Cadmium
(b) Iron
(c) Cobalt
(d) Carbon

Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Loco Pilot (ALP) Exams

रेलवे भर्ती बोर्ड (आरआरबी) लोको पायलट परीक्षा के लिए अध्ययन सामग्री

Answer:

1. (b) 2. (d) 3. (d) 4. (a) 5. (d) 6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (a)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in