IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways.

RRB NTPC Exam - Model Questions (Set-4)

RRB NTPC Exam - Model Questions (Set-4)

Directions: From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.

1. The element which is the. most abundant in the human body is

a) oxygen
(b) carbon
(c) iron
(d) nitrogen

2. ‘Kuchipudi dance originated in

(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Punjab
(d) Rajasthan

3. Night blindness results from the deficiency of -

(a) Glucose
(b) Vitamin-E
(c) Vitamin-B2
(d) Vitamin-A

4. The details of statecraft are available in the following treatise -

(a) Dharma Shastra
(b) Nyaya Shastra
(c) Artha Shastra
(d) Niti Shastra

5. The country that has come forward to mediate in SriLanka is:

(a) Sweden
(b) Norway
(c) India
(d) Austria

RRB NTPC Exam Study Notes

रेलवे भर्ती बोर्ड एनटीपीसी परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB EXAMS E-BOOKS PDF Download 

6. The Legislative Council in a State in India may be created or abolished by the

(a) President on the recommendation of the Governor
(b) Parliament
(c) Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect.
(d) Governor on a recommendation by the State Cabinet

7. The lengthiest Constitution in the world is

(a) Indian
(b) American
(c) British
(d) French

8. No Money bill can be introduced in the Lok Sabha without the prior approval of the

(a) Vice-President
(b) President
(c) Prime Minister
(d) Finance Minister

9. When did the British Govt. starl ruling India directly ?

(a) After the Battle of Plassey
(b) After the Battle of Panipat
(c) After the War of Mysore
(d) After Sepoy Mutiny

10. The term ‘secular’ was added in the Preamble to the Indian Constitution by

(a) 41st Amendment
(b) 42nd Amendment
(c) 43rd Amendment
(d) 44th Amendment

RRB NTPC Exam Study Notes

रेलवे भर्ती बोर्ड एनटीपीसी परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB EXAMS E-BOOKS PDF Download 

Answer Key :
1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (b) 6. (a) 7. (a) 8. (b) 9. (d) 10. (b)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in