IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways.

RRB NTPC Exam - Model Questions (Set-3)

RRB NTPC Exam - Model Questions (Set-3)

Directions: From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.

1. Given set : 63, 49, 35

(a) 81, 63, 45
(b) 64, 40, 28
(c) 72, 40, 24
(d) 72, 48, 24

2. The source of the Sun’s energy is the process of:

(a) Photoelectric emission
(b) Nuclear fission
(c) Nuclear fusion
(d) Thermionic emission

3. Which of the following is not a stringed instrument ?

(a) Guitar
(b) Sitar
(c) Trumpet
(d) Violin

4. Who created the unforgettable literary character‘Swami’?

(a) Vikram Seth
(b) R.K. Narayan
(c) Mulk Raj Anand
(d) Harivansh Rai Bachchan

5. Which of the following cities lies to the western-most longitude ?

(a) Jaipur
(b) Nagpur
(c) Bhopal
(d) Hyderabad

RRB NTPC Exam Study Notes

रेलवे भर्ती बोर्ड एनटीपीसी परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB EXAMS E-BOOKS PDF Download 

6. Supersonic jet causes pollution by thinning of

(a) O3 layer
(b) O2 layer
(c) SO2 layer
(d) CO2 layer

7. What is the animal on the insignia of the RBI ?

(a) Lion
(b) Tiger
(c) Panther
(d) Elephant

8. Which part of India is linked to the border by the Hindustan-Tibet road ?

(a) Shimla
(b) Garhwal
(c) North Bengal
(d) Kashmir Valley

9. Which of the following political groupings has won the highest number of Assembly seats at the general elections held in September-October, 2002 in Jammu and Kashmir ?

(a) Peoples Democratic Party
(b) Indian National Congress
(c) National Conference
(d) Peoples Democratic Front

10. Which is the hottest planet of the solar system?

(a) Mercury
(b) Mars
(c) Earth
(d) Saturn

RRB NTPC Exam Study Notes

रेलवे भर्ती बोर्ड एनटीपीसी परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB EXAMS E-BOOKS PDF Download 

Answer Key :
1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (b) 6. (a) 7. (a) 8. (d) 9. (d) 10. (b)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in