IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB NTPC Exam - Model Questions (Set-2)

RRB NTPC Exam - Model Questions (Set-2)

Directions : In the following questions select the related letters/ word / number/figure from the given alternatives.

1. Mother : Child: : Cloud : ?

(a) Shine
(b) Water
(c) Rain
(d) Weather

2. Mountain : Hill :: Tree : ?

(a) Forest
(b) Shrub
(c) Leaf
(d) Ground

3. ADBC : WZXY : : EHFG : ?

(a) STUV
(b) TUSV
(c) STVU
(d) SVTU

4. JLNP : OMKI :: SUWY : ?

(a) MLKJ
(b) PLHD
(c) XVTR
(d) FGHI

5. 42 : 56 :: 72 : ?

(a) 81
(b) 90
(c) 92
(d) 100

RRB NTPC Exam Study Notes

रेलवे भर्ती बोर्ड एनटीपीसी परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB EXAMS E-BOOKS PDF Download 

6. 3265 : 4376:: 4673: ?

(a) 2154
(b) 5487
(c) 3562
(d) 5784

Directions : In each of the following questions a word given in Capital Letters is followed by four answer words. Out of these only one cannot be formed by using the letters of the given words. Find out that word.

7. INTEGRAL

(a) ENTREATY
(b) TRIANGLE
(c) RELATING
(d) ALERTING

8. RAPPROCHEMENT

(a) REPRESENT
(b) REPROACH
(c) PHANTOM
(d) CEMENT

9. If PALE is coded as 2134, EARTH is coded as 41590, how is PEARL coded in that code?

(a) 29530
(b) 24153
(c) 25413
(d) 25430

10. Directions: In question no. 10, find out from amongst the alternatives, the pair of number not belonging to the group for lack of common property.

(a) 64-8
(b) 80-9
(c) 7-49
(d) 36-6

RRB NTPC Exam Study Notes

रेलवे भर्ती बोर्ड एनटीपीसी परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB EXAMS E-BOOKS PDF Download 

Answer Key :

1. (b) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (c)

NEW!  RRB NTPC EXAM STUDY MATERIALS - PRINTED COPY

NEW!  RRB NTPC EXAM CBT Online Test SeriesWith FREE DEMO Test

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in