IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 25 Oct 2018 Shift-1 (Reasoning)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 25 Oct 2018 Shift-1 (Reasoning)

Q1. Damini is twice as old as Hari. Had is 5 years older than Nipa. In 5 years, Damini will be three times as old as Nipa. How old is Hari now?

a. 7
b. 6
c. 8
d. 5

Q2. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ........, 34, ....
The missing term in the number series is

a. 20
b. 22
c. 25
d. 21

Q3. Select the term that relates to the fourth term in the same way as the first term relates to the second term.
Beer : Fermentation : : ? : Decomposition

a. Bacteria
b. Yeast
c. Fungus
d. Vermicompost

Q4. Pointing to a photograph, Neha says "She is the daughter of the only son of my maternal grandmother". Whom she is pointing at?

a. Brother
b. Maternal uncle
c. Friend
d. Cousin

Q5. What comes next in the given series?
6L, 9M, 14O, 21R, ?

a. 32Q
b. 20K
c. 30V
d. 25C

Q6. Consider the given statement and decide which of the given assumptions is/are implicit in the statement.

Statement:
The chauffeur was worried as the car fuel gauge showed below red indicator.
Assumption:
1. There may be leak in the fuel tank.
2. The chauffeur should locate a petrol pump.

a. Either 1 or 2 implicit
b. Both 1 and 2 implicit
c. Only assumption 2 implicit
d. Only assumption 1 implicit

Q7. Four words have been given of which three are alike in some way and one is different. Choose the odd one out.

a. MP
b. Registrar
c. MLC
d. MLA

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q8. Consider the statement and the following arguments and decide which of the arguments is/are strong with respect to the statement.

Statement:
• To save the city from air pollution, should citizens use more public transport?
Arguments:
I. Yes, everybody should only use public transport unless it is an emergency
II. No, it is not a very good idea to use public transport as it might not be convenient for all

a. Only argument I is strong
b. Only argument II is strong
c. Both arguments I and II are strong
d. Neither I nor II is strong

Q9. What day of the week would it be on 30th March 2020?

a. Sunday
b. Saturday
c. Monday
d. Friday

Q10. You are given a question and two statements. Identify which of the statements is/are necessary/sufficient to answer the question.

Question:
• In Country X, after 1975 why there was no major breakthrough in nuclear science study?
Statements:
1. Scientists are not given that state of art infrastructure.
2. Scientists believe the development nuclear science in the west is enough of the development of the country

a. 1 alone is sufficient while 2 alone is not sufficient
b. Both 1 and 2 together are not sufficient
c. 2 alone is sufficient while 1 alone is not sufficient
d. Either 1 or 2 alone is sufficient

Q11. Read the given statement(s) and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statement(s).

Statement:
• No men are strong
• X is a man
Conclusions:
1. X is not strong
2. All men are X

a. Only conclusion 1 follows
b. Only conclusion 2 follows
c. Either 1 or 2 follows
d. Both 1 and 2 follows

Q12. Select the term that relates to the third term in the same way that the second term relates to the firs t term.
House : House : Flaw : ______?

a. Mob
b. Defect
c. Assume
d. Peace

Q13. Read the given question and decide which of the following statements is/are sufficient to answer the question.

Question:
• L and M are brothers. What will be the sum of their ages 5 years from now?
Statements:
1. L is 5 years old now.
2. M is older to L by a year.

a. Statement 1 alone is sufficient.
b. Statements 1 and 2 together are sufficient.
c. Statements 1 and 2 together are insufficient.
d. Statement 2 alone is sufficient.

Q14. What comes next (?) in the given series:
12P, 14Q, 18S, 24V, ?

a. 32N
b. 32Z
c. 30U
d. 30V

Q15. Find the odd one out:

a. C
b. A
c. D
d. B

Q16. Select the option that is related to the third word on the same basis as the second word is related to the first word.
Chalk : Board : : Pencil :

a. Sheet
b. Pen
c. Cloth
d. Paper

Q17. Find the next figure for the given series:

a. A
b. D
c. B
d. C

Q18. In a school, the number of students in Grades 4, 5 and 6 were 215, 258 and 301 respectively. If every grade was divided in sections and every section had the same number of students, what was the minimum number of sections in all in these three classes?

a. 15
b. 17
c. 18
d. 16

Q19. Which of the option figures bears the closest resemblance to the question figure?

a. A
b. C
c. B
d. D

Q20. Choose the correct picture from the below options that fits the blank space?

a. D
b. C
c. B
d. A

Q21. Read the given statement(s) and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statement(s).

Statement:
• Fruit prices are soaring in the market.
Conclusions:
I. Fruits are becoming a rare commodity.
II. People cannot eat fruits.

a. Neither I nor II follows
b. Either I or II follows
c. Only I follows
d. Both I and II follow

Q22. Mallika is cleaning the bi-framed group-photo of her friend’s portrait that adoms her living room. She had laid it flat on the floor. The top side of the frame points to the west. She starts cleaning from the south-east comer and then diagonally moves her hand to the opposite side. Which direction is her hand now?

a. West-east
b. South-east
c. East-north
d. North-west

Q23. Choose the figure that si different from the rest.

a. b
b. e
c. c
d. d

Q24. You are given a question and two statements. Identify which of the statements is are sufficient to answer the question.

Question:
• There are 3 shifts in a company. How many employees come in the 3rd shift?
Statements:
1. Total employees are 500.
2. One-fourth of the total employees come in shift 1.
3. The number of employees coming in shift 2 is twice that of those coming in shift 1.

a. Statements 1, 2 and 3 together are sufficient.
b. Only statements 1 and 2 together are sufficient.
c. Only statements 2 and 3 together are sufficient.
d. All the statements are insufficient.

Q25. Consider the following statement and decide which of the conclusions logically follows from the statements.

Statements:
Cactus has thick stem and it requires less water.
Conclusions:
a. All plants with thick stem requires less water.
b. Cactus grow in places where there is less water.
c. Neither 1 nor 2 follows
d. Both 1 and 2 follows

Q26. Find the figure that will come in the place of question mark from the answer figures.

a. C
b. D
c. B
d. A

Q27. Keong is 25 years younger than Ryu; 12 years ago, Ryn's age was 2.25 times that of Keong. How old is Ryu now (in years)?

a. 57
b. 30
c. 42
d. 45

Q28.

How many rectangles are there in the above figure?

a. 25
b. 30
c. 9
d. 36

Q29. Find the next term in the following series:
ZW, VS, RO,__________.

a. NP
b. NS
c. NL
d. NK

Q30. Read the given argument and assumptions carefully and select which of the assumptions logically follow(s) from the argument

Argument:
• A notice in the highway reads "Maximum Speed limit is 60 Km/Hr"
Assumption:
1. People generally ignore such notices.
2. People will avoid over speeding and follow the rules.

a. Both 1 and 2 follows
b. Only assumption 2 follows
c. Only assumption 1 follows
d. Neither 1 nor 2 follows

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER
1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (d) 5. (c) 6. (c) 7. (b) 8. (a) 9. (c) 10. (b)
11. (a) 12. (b) 13. (b) 14. (b) 15. (a) 16. (d) 17. (c) 18. (c) 19. (c) 20. (a)
21. (a) 22. (d) 23. (c) 24. (a) 25. (b) 26. (d) 27. (a) 28. (d) 29. (d) 30. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in