IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 16 Oct 2018 Shift-3 (Reasoning)

Q1

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 16 Oct 2018 Shift-3 (Reasoning)

Q1. Coming out of her house, Anya crossed a road. On reaching the other side of the road, she took a left turn and walked straight. If she is now in West, which direction was she facing before crossing the road?

a. West
b. East
c. North
d. South

Q2. Given below is a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statements:
• I like to cook food. I want to become a chef.

Assumption:
1. I am a chef.
2. I am not a chef.

a. Only assumption 1 is implicit
b. Only assumption 2 is implicit
c. Both assumptions 1 and 2 are implicit
d. Either assumption 1 or 2 is implicit

Q3. Study the following pattern and select the figure that relates to the third figure in the same way that the second figure relates to the first figure:

a. D
b. C
c. A
d. B

Q4. How many triangles are present in the given figure?

a. 18
b. 8
c. 10
d. 6

Q5. Pabitra had 135/7 of petrol in the fuel tank of his vehicle at the start of a journey. During the journey, 27/2 of petrol was consumed. What fraction of the initial petrol was left in the fuel tank after the journey?

a. 7/10
b. 3/5
c. 3/10
d. 11/40

Q6. If in a certain language, TREE is coded as USFE how will MANGO be coded in that language?

a. OPHNB
b. NOPHB
c. BHONC
d. NBOHP

Q7. Mehek goes for a stroll from her home. She starts walking facing the Sun at 6:00 am in the morning and walks 1 km straight. At a crossroads, she takes a right turn and then walks 1 km. Finally, she takes a U-turn and walks again for 1 km. How far is she from her home?

a. 3 km
b. 1 km
c. 2 km
d. 4 km

Q8. Pipes A, B and C together can fill a tank in 4 hours. Pipes A and B together can fill the tank in 9 hours. If pipes A, B and C are opened simultaneously, and after 3 hours, pipes A and B are closed, then how many hours will C alone require to fill the tank?

a. 2.25
b. 2
c. 1.5
d. 1.8

Q9. Select the lateral mirror image of REACH from the given options.

a. A
b. D
c. C
d. B

Q10. Read the given question and decide which of the following statements is/are sufficient to answer the question.

Question:
• Which word represents 'give' in the code language?

Statements:
1. 'Give me some tea' is written as 'De min to te'.
2. 'Please give' is written as 'Plea de'.

a. Statements 1 and 2 together are sufficient.
b. Statement 1 alone is sufficient.
c. Statements 1 and 2 together are insufficient.
d. Statement 2 alone is sufficient.

Q11. Find the odd one out:
Ostrich, Crow, Pigeon, Sparrow.

a. Ostrich
b. Pigeon
c. Crow
d. Sparrow

Q12. You are given a question and two statements. Identify which of the statements are sufficient to answer the question.

Question:
Find the value of n.

Statements:
I) if x2 -nx +1=0
II) If the equation has solution as 'X=1'

a. Only II is sufficient
b. Both I and II are sufficient
c. Either I or II is sufficient
d. Only I is sufficient

Q13. Pick the odd one out:
28, 44, 68, 80, 92

a. 28
b. 44
c. 80
d. 92

Q14. Select the best option to fill in the blank:
STAR : 1920118, MARS : 1311819, PARK: ..........

a. 1811611
b. 1712812
c. 1618111
d. 1611811

Q15. Which among the following players was awarded Padilla Shri in 2017 for his/her contribution to Indian sports?

a. Sekhar Naik
b. Devendra Jhajharia
c. Brij Bhushan Mohanty
d. Bhupendra Singh

Q16. Find the person who does NOT belong to the group.

a. Sunita Williams
b. Kalpana Chawla
c. Mahendra Singh Dhoni
d. Rakesh Sharma

Q17. Consider the following statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and decide 2 which of the conclusions logically follows from the statements.

Statement:
• Some spoons are glasses.
• All the plates are glasses.

Conclusions:
1. Some glasses are plates.
2. Some glasses are spoons.

a. Neither conclusion 1 nor 2 follows
b. Both conclusions 1 and 2 follow
c. Only conclusion 2 follows
d. Only conclusion 1 follows

Q18. In the following number series, one missing term is shown by ‘?’.
Choose the missing term from the options below.
6, 12, 20, 30, ?, 56, 72

a. 40
b. 42
c. 44
d. 48

Q19. Read the given statement and choose which argument is strong.

Statement:
• Playing outdoor games is better than being on a computer or playing mobile games.

Argument:
I: Yes, playing outdoor games keeps children physically and mentally fit.
II: No, computer or mobile games are more entertaining than outdoor games.

a. Both arguments I and II are strong
b. Neither argument I nor II is strong
c. Only argument II is strong
d. Only argument I is strong

Q20. Consider the following question and decide which of the statements is sufficient to answer the question.

Question:
• Find the seventh letter in the series (Arithmetic progression)

Statements:
I. if the first letter in the series is 2.
II. if the common difference in A.P is 3.

a. Only statement I is sufficient
b. Both statements I and II are sufficient
c. Either statement I or II is sufficient
d. Only statement II is sufficient

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q21. Read statements 1 and 2. Also read the conclusions 3 and 4 drawn from the statements.

Statement:
1. Some birds are Donkeys.
2. All donkeys are stupid

Conclusions:
1. All birds are stupid
2. Some birds are stupid

Choose which of the conclusions are right.

a. Only 3 is correct
b. Only 4 is correct
c. Both 3 and 4 correct
d. Neither 3 nor 4 is correct

Q22. Julia started walking towards North Direction from her house. After a while she turned left and later on tuned right. She Further turned right. Which direction is she facing now?

a. East
b. West
c. North
d. South

Q23. If COW=41, GOAT=43, then DOG=?

a. 47
b. 38
c. 25
d. 26

Q24. If TEACHER: BOOKS, DOCTOR:?

a. Chalk
b. Cycle
c. Stethoscope
d. Apron

Q25. Read the given statement(s) and conclusion carefully and select which of the options is possible.

Statement:
1. Nitrogen is a gas.
2. This chamber has gas.

Conclusion:
• This chamber contains nitrogen gas.

a. Definitely false
b. False
c. True
d. Probably true or false

Q26. If AMERICA=1734651, INDIA=68961, how will you write CANADA?

a. 719181
b. 518191
c. 519581
d. 715148

Q27. Find the odd one out: Chicken pox, Rubella, Flu, Meningitis

a. Chicken pox
b. Rubella
c. Flu
d. Meningitis

Q28. Complete the number series by choosing the correct options.
1, 8, 27, 64, ....., ......., 343, ......, 729.

a. 125, 216, 512
b. 125, 262, 515
c. 125, 213, 510
d. 145, 261, 512

Q29. Read the given statement and choose which argument is strong.

Statement:
Watching cartoon movies is better than reading books.
Arguments:
I. Yes, watching cartoon movies is entertaining.
II. No, reading books inculcates love of knowledge and reading habit in children.

a. Only argument I is stron
b. Only argument II is strong
c. Both arguments I and II are strong
d. Neither argument I nor II is strong

Q30. Consider the following statements.

1. Mode can be computed from histogram
2. Median is not independent of change of scale
3. Variance is independent of change of origin and scale

Which of these is/are correct?

a. Only (2)
b. Only (1) and (2)
c. Only (1)
d. All (1), (2) and (3)

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER
1. (c) 2. (b) 3. (d) 4. (a) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (a)
11. (a) 12. (b) 13. (c) 14. (d) 15. (a) 16. (c) 17. (b) 18. (b) 19. (d) 20. (b)
21. (b) 22. (a) 23. (d) 24. (c) 25. (d) 26. (b) 27. (d) 28. (a) 29. (b) 30. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in