IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 11 Oct 2018 Shift-1 (Reasoning)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 11 Oct 2018 Shift-1 (Reasoning)

Q1. Count the number of triangles in the figure.

a. 28
b. 24
c. 26
d. 20

Q2. Given below is a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement: "Mandarin oriental hotel has yet another new fan, Amitabh Bachchan," reads a hotel advertisement.
Assumptions:
I. Mandarin Oriental is an expensive hotel.
II. Mandarin Oriental is owned by Amitabh Bachchan.

a. Only assumption I is implicit
b. Both I and II are implicit.
c. Neither I nor II is implicit
d. Only assumption II is implicit

Q3. Read the given statement(s) and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statement(s).

Statement: Our office is located in sixth floor. If a building has more than two floors, then it will have a lift.
Conclusions:
I. Right from first floor to the last, each floor can be reached by a lift.
II. Fifth floor do not have a lift.

a. Only conclusion I follows
b. Neither I nor II follows
c. Only conclusion II follows
d. Both I and II follow

Q4. P 3 R I M J 3 Q % W @ / N $ E 5 X Y 1 # 8
In the above series, the 6th term to the left of the 15th term from the left is:

a. W
b. %
c. 8
d. #

Q5.


The figure that does not belong to the group is

a. D
b. B
c. C
d. A

Q6. Find the number of squares in the following figure.

a. 24
b. 20
c. 22
d. 26

Q7. Read the given statement(s) and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statement(s).

Statements:
I. All snakes are poisonous.
II. All poisonous are reptiles.
Conclusions:
1. All snakes are reptiles.
2. Some reptiles are poisonous.

a. Neither 1 nor 2 follows.
b. Conclusion 2 alone follows.
c. Both 1 and 2 follows.
d. Conclusion 1 alone follows.

Q8. Select the option that can replace the question mark (?) in the following series.

a. A
b. B
c. C
d. D

Q9. Consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with the commonly known facts and decide 8 which of the given conclusions logically follows from the statements.

Statements:
Some Penguins are Peacocks.
All the Peacocks are Snakes.
Conclusions:
1. Some penguins are snakes.
2. No peacock is a penguin.

a. Either 1 or 2 follows.
b. Only 2 follows.
c. Neither 1 nor 2 follows.
d. Only 1 follows.

Q10. Given below is a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement:
Amit can make students understand the complex mathematical problems in a easy way.
Assumptions:
I. Amit likes Mathematics.
II. Amit can teach physics well.

a. Both I and II are implicit.
b. Only assumption II is implicit
c. Neither I nor II is implicit
d. Only assumption I is implicit

Q11. Select the option figure that will complete the series of question figures.

a. B
b. C
c. D
d. A

Q12. Find the odd one out.

a. B
b. A
c. D
d. C

Q13. In a group of 100 students, every student studies 8 subjects and every subject is studied by 10 students. The number of subjects are :

a. Exactly 80
b. May be 50
c. At most 30
d. At least 90

Q14. Choose the mirror image for the following figure.

a. B
b. A
c. D
d. C

Q15. If A is the sister of C and C is the wife of D. How D is related to A?

a. Sister
b. Brother-in-law
c. Brother
d. Sister-in-law

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q16. Find the next number in the series.
4, 9, 20, 43, ?

a. 100
b. 92
c. 82
d. 90

Q17. Select the institution that does not belong to the group.

a. NIT Warangal
b. JIM Ahmedabad
c. State Bank of India (SBI)
d. IIT Mumbai

Q18. Pointing to a woman. Raghav said. "Her son is my daughter's uncle". How is the woman related to Raghav?

a. Sister
b. Mother
c. Daughter
d. Grandmother

Q19. The number of odd days in a NON leap year is :

a. 1
b. 2
c. 4
d. 3

Q20. What comes next in the given series?
6C, 10F, 14I, 18L, ?

a. 22G
b. 22O
c. 20T
d. 22L

Q21. Which of the following plants is NOT a Thallophyta?

a. Spirogyra
b. Ulva
c. Riccia
d. Chara

Q22. Read the given statement(s) and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the 8 statement(s).

Statement: Sound is produced when something. Vibrates. The vibrating body causes the medium around it to vibrate. Conclusions:

I. By medium, they mean only Air
II. Sound is produced by vibration

a. Only conclusion I follows
b. Both the conclusions follow
c. Only conclusion II follows
d. No conclusion follows

Q23.

a. C
b. A
c. B
d. D

Q24. Which of the following statements is/are true?

A. Rigidity: According to the type of matter, shape differs, depending upon location of particles. Eg, solids have definite shape while liquids acquire the shape of their container and gases, as such, don't have any shape.
B. Compressibility: It is the property of matter to allow a decrease in volume under high pressure and gases show this property.

a. Only B is true
b. A and B are both true
c. A and B are both false
d. Only A is true

Q25. How many triangles are there in the following figure?

a. 22
b. 27
c. 23
d. 24

Q26. Nandini is sister of Vani. How is Nandini's only sister's fathers father related to Vani?

a. Uncle
b. Cousin
c. Father
d. Paternal Grand father

Q27. Supriya is playing chess with pallavi. If Supriya is facing North direction, in which direction Pallavi is facing considering the standard chess seating position?

a. North
b. West
c. South
d. East

Q28. Find the next figure for the given series:

a. D
b. C
c. B
d. A

Q29. Given below is a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statements:
• I like to cook food. I want to become a chef.
Assumption:
1. I am a chef.
2. I am not a chef.

a. Only assumption 1 is implicit
b. Only assumption 2 is implicit
c. Both assumptions 1 and 2 are implicit
d. Either assumption 1 or 2 is implicit

Q30. Find the odd one out:
Ostrich, Crow, Pigeon, Sparrow.

a. Ostrich
b. Pigeon
c. Crow
d. Sparrow

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER
1. (d) 2. (c) 3. (a) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (d) 10. (d)
11. (d) 12. (c) 13. (a) 14. (c) 15. (b) 16. (d) 17. (c) 18. (b) 19. (a) 20. (b)
21. (c) 22. (c) 23. (b) 24. (a) 25. (b) 26. (d) 27. (c) 28. (c) 29. (b) 30. (a)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in