IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 02 Nov 2018 Shift-1 (Reasoning)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 02 Nov 2018 Shift-1 (Reasoning)

Q1. Select the option that best expresses the similar relationship as expressed by a given pair of words.
KOLKATA WEST BENGAL

a. Pune Maharashtra
b. Gwalior Madhya Pradesh
c. Jaipur Rajasthan
d. Kanpur Uttar Pradesh

Q2. Select the option that best expresses the similar relationship as expressed by a given pair of words.
TAJMAHAL AGRA

a. Amritsar Golden Temple
b. Red Fort Delhi
c. Delhi Outed Miner
d. New Delhi India Gate

Q3. Select the option to locate the same relationship among letters words on either side.
ZA YB XC

a. YZ
b. NM
c. BC
d. WD

Q4. Complete the Series
480, 480, 240, 80, 20, ?

a. 4
b. 1
c. 5
d. 10

Q5. Complete the series,
12, 21, 23, 32, 34, 43, 45, 54

a. 9
b. 48
c. 56
d. 77

Q6. Man belongs to which of the following groups

a. Homo Sapiens
b. Rana tigrina
c. Felts domestics
d. Canis Familans

Q7. Which fraction comes next in the sequence :
1 3 5 7 ? 2 4 8 16 *

a. 9/32
b. 10/17
c. 24
d. 11/32

Q8. Choose the correct alternative that will replace the question mark in the given series
11, 13, 17, 19, 23, 25,?,2

a. 26
b. 27
c. 29
d. 33

Q9. Choose the odd one that does not belong to the group

a. Mew
b. Bark
c. Shout
d. Howl

Q10. Choose the odd one that does not belong to the group

a. BCDE
b. JKLM
c. STVU
d. WXYZ

Q11. Which of the words given in alternatives can be formed by using the letters of the word '
CORRESPONDING

a. DISCERN
b. RESPONSE
c. REPENT
d. CORRECT

Q12. 8597 - ? = 7429 - 4358

a. 5426
b. 5706
c. 5526
d. 5476

Q13. 2056 x 987 = ?

a. 1936372
b. 2029272
c. 1896172
d. 1923472

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q14. Read the statements and identify the logically correct conclusion from the given information.

Statement: "The pedestrian crossing is a few feet away, it is safe to use it." says a mother to her child.
Conclusions:
i. Pedestrians should use pedestrian crossing for safety.
ii. All the children know what is pedestrian crossing.

a. Only conclusion I follows
b. Both I and II follow
c. Only conclusion II follows
d. Neither I nor II follows

Q15. Which of the statements is sufficient to answer the question?
Find the total number of students in a class if the class has some boys and girls.

Statements:
I. The number of boys in a class is 10.
II. The number of girls in a class is 2 more than the number of boys.

a. Only statement II is sufficient
b. Either statement I or II is sufficient
c. Both statements I and II are sufficient
d. Only statement I is sufficient

Q16. In a code language. TURN is written as STQM What is the code for LIMP?

a. KHLP
b. KHNQ
c. KHLO
d. JHLO

Q17. You are given a question and three statements. Identify which of the statements is/are necessary/sufficient to answer the question:

Question:
• In which year was Aarti born?
Statements:
I. Aarti is six years older than Pranavi.
II. Pranavi's sister was born in 1982.
III. Aarti's sister is two years younger than Pranavi's sister, who is eight years younger than Pranavi.

a. Only II and III are sufficient
b. Only I and III are sufficient
c. All I, II and III are necessary
d. Only I is sufficient

Q18. Select the option that is related to the third word on the same basis as the second word is related to the first word.
instrument : Play :: Bell :

a. Ring
b. Sound
c. Shape
d. Metal

Q19. Read the given statements and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
1. All buses are cars.
2. All ships are cars
Conclusions:
I. All cars are ships
II. All buses are cars

a. Both I and II
b. Neither I or II
c. Only I
d. Only II

Q20. Given is a question followed by two arguments numbered I and II. Read the question and decide which of the arguments is strong with respect to the question.

Question:
Should shifting agriculture be practiced?
Arguments:
I. No. It is not a worthy practice.
II. Yes. When compared to modern methods of farming, it is less expensive.

Only argument II is strong.
Only argument I is strong.
Neither argument I nor II is strong.
Either argument I or II is strong.

Q21. Read the given statement(s) and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statement(s).

Statement:
Recent research says listening to specific types of frequencies have a positive effect on human brain and it aids in healing.
Conclusions:
I. Human brain responds to music.
II. Certain frequencies are used to heal diseases in human body.

(a) Both the conclusions follow.
(b) Neither conclusion follows.
(c) Only conclusion I follows.
(d) Only conclusion II follows

Q22. What is the missing term in the series?
YB25, WD23, ......., SH19

(a) UG21
(b) UF21
(c) UF20
(d) UG20

Q23. Given below is a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement: "Mandarin oriental hotel has yet another new fan, Amitabh Bachchan," reads a hotel advertisement.
Assumptions:
I. Mandarin Oriental is an expensive hotel.
II. Mandarin Oriental is owned by Amitabh Bachchan.

a. Only assumption I is implicit
b. Both I and II are implicit.
c. Neither I nor II is implicit
d. Only assumption II is implicit

Q24. Read the given statement(s) and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statement(s).

Statement: Our office is located in sixth floor. If a building has more than two floors, then it will have a lift.
Conclusions:
I. Right from first floor to the last, each floor can be reached by a lift.
II. Fifth floor do not have a lift.

a. Only conclusion I follows
b. Neither I nor II follows
c. Only conclusion II follows
d. Both I and II follow

Q25. P 3 R I M J 3 Q % W @ / N $ E 5 X Y 1 # 8
In the above series, the 6th term to the left of the 15th term from the left is:

a. W
b. %
c. 8
d. #

Q26. Damini is twice as old as Hari. Had is 5 years older than Nipa. In 5 years, Damini will be three times as old as Nipa. How old is Hari now?

a. 7
b. 6
c. 8
d. 5

Q27. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ........, 34, ....
The missing term in the number series is

a. 20
b. 22
c. 25
d. 21

Q28. Pabitra had 135/7 of petrol in the fuel tank of his vehicle at the start of a journey. During the journey, 27/2 of petrol was consumed. What fraction of the initial petrol was left in the fuel tank after the journey?

a. 7/10
b. 3/5
c. 3/10
d. 11/40

Q29. If in a certain language, TREE is coded as USFE how will MANGO be coded in that language?

a. OPHNB
b. NOPHB
c. BHONC
d. NBOHP

Q30. Mehek goes for a stroll from her home. She starts walking facing the Sun at 6:00 am in the morning and walks 1 km straight. At a crossroads, she takes a right turn and then walks 1 km. Finally, she takes a U-turn and walks again for 1 km. How far is she from her home?

a. 3 km
b. 1 km
c. 2 km
d. 4 km

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (c) 2. (b) 3. (d) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (c)
11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (a) 15. (c) 16. (c) 17. (c) 18. (a) 19. (d) 20. (a)
21. (d) 22. (b) 23. (c) 24. (a) 25. (b) 26. (d) 27. (d) 28. (c) 29. (d) 30. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in