IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 01 Oct 2018 Shift-3 (Reasoning)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 01 Oct 2018 Shift-3 (Reasoning)

Q1. Read the statements and identify the logically correct conclusion from the given information.

Statement: "The pedestrian crossing is a few feet away, it is safe to use it." says a mother to her child.
Conclusions:
i. Pedestrians should use pedestrian crossing for safety.
ii. All the children know what is pedestrian crossing.

a. Only conclusion I follows
b. Both I and II follow
c. Only conclusion II follows
d. Neither I nor II follows

Q2. Which of the statements is sufficient to answer the question?
Find the total number of students in a class if the class has some boys and girls.

Statements:
I. The number of boys in a class is 10.
II. The number of girls in a class is 2 more than the number of boys.

a. Only statement II is sufficient
b. Either statement I or II is sufficient
c. Both statements I and II are sufficient
d. Only statement I is sufficient

Q3. In a code language. TURN is written as STQM What is the code for LIMP?

a. KHLP
b. KHNQ
c. KHLO
d. JHLO

Q4. Select the option that is related to the third word on the same basis as the second word is related to the first word.
Magnetic field : Oersted : : Power : ?

a. Litre
b. Volt
c. Watt
d. Metre

Q5. Kalyan is twice as old as his sister and five times younger than his father. After two years their combined age will be 58. How old is Kalyan's sister now?

a. 5
b. 4
c. 6
d. 3

Q6. If east becomes north-east, what will be north become?

a. North-west
b. North-east
c. West
d. East

Q7. 3 R # 2 A S K 5 % T 7 & N Y X B / L Q @ 1 If the second half of the above series is reversed then using the new series find the missing term.
%2 : /$3 : : @Y$ : .........

a. 7XR
b. TB#
c. BT#
d. %#K

Q8. Choose the correct Venn diagram which represents the given words:
"Utensils, Furniture, Clothes"

Q9. A statement is followed by two arguments. Decide which of the arguments is/are strong with respect to the statement.

Statement: Too much of pain killer affects the liver.
Arguments:
i. Yes, for all small aches we should avoid taking pain killers.
ii. No, when we have the comfort of gulping a tablet; why to bear the pain?

a. Only argument I is strong.
b. Both I and II are strong
c. Only argument II is strong.
d. Neither I nor II is strong.

Q10. If L stands for + M stands for - , N stands for x . P stands for ÷ then what is the value of 7NI2L48P4M6

a. 98
b. 90
c. 94
d. 92

Q11.

a. C
b. D
c. B
d. A

Q12. Choose the best suitable Venn diagram for the following words.
"Metal, Gold, Platinum"

Q13. Out of the four option figures, three are similar in a certain manner. However, one figure is NOT like the other three.
Select the figure which is different from the rest.

a. C
b. B
c. D
d. A

Q14. Select the option that is related to the third word on the same basis as the second word is related to the first word.
Sound : Ear : : Scent :

a. Feel
b. Think
c. Smell
d. Nose

Q15. How is Srilekha's brother's only sister's father's sister related to her?

a. Paternal Aunt
b. Sister
c. Mother
d. Grandmother

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q16. Find the mirror image of the given figure if the mirror is placed at line MN.

a. D
b. B
c. A
d. C

Q17. Read the following statement and the arguments that follow. Decide which of the arguments is strong.

Statement: Young entrepreneurs should be encouraged.
Arguments:
1. Yes, it helps in the industrial development of the country and reduces the burden on the employment market.
2. No They are not experienced and may make losses.

a. A Only argument I is strong
b. Either argument I or II is strong
c. Neither argument I nor II is strong
d. Only argument II is strong

Q18. You are given a question and two statements. Identify which of the statements is/are necessary/sufficient to answer the question.
How is Rajesh related to Vijay?

Statement:
I. Rajesh is the only son of Vijay's mother-in-law.
II. Veena is Rajesh's only sister.

a. Data in I alone is sufficient
b. Data in both I and II together are not sufficient
c. Data either in I alone or II alone are sufficient
d. Data in II alone is sufficient

Q19.

a. A
b. D
c. C
d. B

Q20. Pointing to a man. Pankaj said. "He is the brother of my uncle's daughter". How is this man related to Pankaj ?

a. Nephew
b. Cousin
c. Uncle
d. Son

Q21. Find the missing letter in the series:
Y, W, U, S, ?, O

a. N
b. T
c. R
d. Q

Q22. Choose the correct mirror image for the following figure.

Q23. Read the following statements and the conclusions that follow. Decide which of the two conclusions follow from the given statements.

Statements:
• All the cots are hotels.
• All hotels are sheets.
Conclusions:
1. Some cots are not sheets.
2. Some sheets are cots.

a. Both conclusions 1 and 2 follow
b. only conclusion 2 follows
c. Either conclusion 1 or 2 follows
d. Only conclusion 1 follows

Q24. Choose the best suitable Venn diagram for the following. words:
Amphibians, Tortoise, Crocodile

Q25. A statement is followed by two arguments. Decide which of the arguments is/are strong with respect to the statement.

Statement: Should income tax be abolished in developed countries?
Arguments:
1. Yes, it will motivate to earn more.
2. No, people must learn to share their wealth for the betterment of other people.

a. Either argument 1 or 2 is strong
b. Only argument 1 is strong
c. Neither argument 1 nor 2 is strong
d. Only argument 2 is strong

Q26.

a. D
b. C
c. A
d. B

Q27. Which one does not belong to the group ?

a. Panda Global
b. Rabbit
c. Avast
d. Kaspersky

Q28. A statement followed by some conclusions are given below

Statement: Based on his performance, Rajesh got a poor rating in his office.

Conclusions:
I. Rajesh did not perform well.
II. The rating given to Rajesh was not up to the mark.

Find which of the given conclusions logically follow from the given statement.

a. Only conclusion I follows
b. Only conclusion II follow
c. Both I and II follow
d. Neither I nor II follows

Q29. 7, 20, 46, 98, 202,

420
410
380
None of the above

Q30. If KNIFE is coded as MPKHG, then what does the code DTGCF stand for ?

FVIEG
FVIEI1
BREAD
BRAED

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (a) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (b) 6. (a) 7. (b) 8. (a) 9. (a) 10. (b)
11. (d) 12. (a) 13. (c) 14. (d) 15. (a) 16. (d) 17. (a) 18. (a) 19. (c) 20. (b)
21. (d) 22. (a) 23. (b) 24. (c) 25. (b) 26. (b) 27. (b) 28. (c) 29. (b) 30. (c)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in