IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 01 Dec 2018 Shift-1 (Reasoning)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 01 Dec 2018 Shift-1 (Reasoning)

Q1. Which of the following is not a Banking/ Finance related term ?

a. Credit Wrap
b. Diffusion
c. EMI
d. Held to Maturity

Q2. If MATTER is coded as TAMRET then BEYOND is coded as :

a. EBOYDN
b. DNOYEB
c. YEBDNO
d. None of the above

Q3. PON, RQP, TSR, VUT, ?

a. WUY, YXZ
b. UWV, ZXY
c. UVW, ZYX
d. XWV, ZYX

Q4. The term "Moderate" cannot be used to describe :

a. Gopal Krishna Gokhale
b. Dadabhai Naoroji
c. Pherozshah Mehta
d. Bipin Chandra Pal

Q5. Which of the following features and their source is wrongly matched ?

a. Judicial review - British Practice
b. Concurrent list - Australian Constitution
c. Directive principles - Irish Constitution
d. Fundamental Rights - US Constitution

Q6. Which of the following name/term is NOT associated with the World Trade Organisation (WTO)?

a. SEWA
b. UNCTAD
c. GATF
d. GATS

Q7. Which of the following is NOT a condition for becoming a citizen of India?

a. Birth
b. Acquiring property
c. Descent
d. Naturalisation

Q8. CE, Fl, JL, MP, QS, ?_

a. TV, wy
b. TV, xy
c. TW, XZ
d. TV, XZ

Q9. 336, 224, 168, 140, 126, ?

a. 119
b. 118
c. 116
d. None of the above

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q10. Which among the following pairs is wrong ?

a. Nizam Shahis - Ahmednagar
b. Adil Shahis - Bijapur
c. Barid Shahis - Berar
d. Qutub Shahis - Golconda

Q11. 10, 14, 25, 55, 140, ?

a. 386
b. 388
c. 398
d. None of the abov

Q12. Man belongs to which of the following groups

a. Homo Sapiens
b. Rana tigrina
c. Felts domestics
d. Canis Familans

Q13. Which fraction comes next in the sequence :
1 3 5 7 ? 2 4 8 16 *

a. 9/32
b. 10/17
c. 24
d. 11/32

Q14. Choose the correct alternative that will replace the question mark in the given series
11, 13, 17, 19, 23, 25,?,2

a. 26
b. 27
c. 29
d. 33

Q15. Select the option that is related to the third word on the same basis as the second word is related to the first word.
Magnetic field : Oersted : : Power : ?

a. Litre
b. Volt
c. Watt
d. Metre

Q16. Kalyan is twice as old as his sister and five times younger than his father. After two years their combined age will be 58. How old is Kalyan's sister now?

a. 5
b. 4
c. 6
d. 3

Q17. If east becomes north-east, what will be north become?

a. North-west
b. North-east
c. West
d. East

Q18. You are given a question and three statements. Identify which of the statements is/are necessary/sufficient to answer the question:

Question:
• In which year was Aarti born?
Statements:
I. Aarti is six years older than Pranavi.
II. Pranavi's sister was born in 1982.
III. Aarti's sister is two years younger than Pranavi's sister, who is eight years younger than Pranavi.

a. Only II and III are sufficient
b. Only I and III are sufficient
c. All I, II and III are necessary
d. Only I is sufficient

Q19. Select the option that is related to the third word on the same basis as the second word is related to the first word.
instrument : Play :: Bell :

a. Ring
b. Sound
c. Shape
d. Metal

Q20. Read the given statements and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
1. All buses are cars.
2. All ships are cars
Conclusions:
I. All cars are ships
II. All buses are cars

a. Both I and II
b. Neither I or II
c. Only I
d. Only II

Q21. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.
Bird : Nest :: Lion : ?

(a) Hive
(b) Den
(c) Igloo
(d) Convent

Q22. Preethi tells Kajol, "Your mother's father's own son is my husband." How is Preethi related to Kajol?

(a) Daughter
(b) Cousin
(c) Sister-in-law
(d) Aunt

Q23. S and T can finish a work in 50 days. They worked together for 20 days and then left. How much of the work is left?

(a) 3/5
(b) 1/3
(c) 1/2
(d) 2/5

Q24. Given below is a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement: "Mandarin oriental hotel has yet another new fan, Amitabh Bachchan," reads a hotel advertisement.
Assumptions:
I. Mandarin Oriental is an expensive hotel.
II. Mandarin Oriental is owned by Amitabh Bachchan.

(a) Only assumption I is implicit
(b) Both I and II are implicit.
(c) Neither I nor II is implicit
(d) Only assumption II is implicit

Q25. Read the given statement(s) and conclusions carefully and select which of the conclusions logically follow(s) from the statement(s).

Statement: Our office is located in sixth floor. If a building has more than two floors, then it will have a lift.
Conclusions:
I. Right from first floor to the last, each floor can be reached by a lift.
II. Fifth floor do not have a lift.

(a) Only conclusion I follows
(b) Neither I nor II follows
(c) Only conclusion II follows
(d) Both I and II follow

Q26. P 3 R I M J 3 Q % W @ / N $ E 5 X Y 1 # 8
In the above series, the 6th term to the left of the 15th term from the left is:

(a) W
(b) %
(c) 8
(d) #

Q27. Pabitra had 135/7 of petrol in the fuel tank of his vehicle at the start of a journey. During the journey, 27/2 of petrol was consumed. What fraction of the initial petrol was left in the fuel tank after the journey?

(a) 7/10
(b) 3/5
(c) 3/10
(d) 11/40

Q28. If in a certain language, TREE is coded as USFE how will MANGO be coded in that language?

(a) OPHNB
(b) NOPHB
(c) BHONC
(d) NBOHP

Q29. Mehek goes for a stroll from her home. She starts walking facing the Sun at 6:00 am in the morning and walks 1 km straight. At a crossroads, she takes a right turn and then walks 1 km. Finally, she takes a U-turn and walks again for 1 km. How far is she from her home?

(a) 3 km
(b) 1 km
(c) 2 km
(d) 4 km

Q30. Select the term that relates to the fourth term in the same way as the first term relates to the second term.
Beer : Fermentation : : ? : Decomposition

(a) Bacteria
(b) Yeast
(c) Fungus
(d) Vermicompost

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (c)
11. (a) 12. (a) 13. (a) 14. (c) 15. (c) 16. (b) 17. (a) 18. (c) 19. (a) 20. (d)
21. (b) 22. (d) 23. (a) 24. (c) 25. (a) 26. (b) 27. (c) 28. (d) 29. (b) 30. (d)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in