IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 16 Oct 2018 Shift-3 (Mathematics)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 16 Oct 2018 Shift-3 (Mathematics)

Q1. 4 boys visit a garden after every 3, 5, 2 and 6 days, respectively. How many times in a year will they visit the garden on the same day? Consider counting is done from the start of the year.

a. 11
b. 14
c. 13
d. 12

Q2. Jayant covers a certain distance in 5/2 hours at a speed of 54 km/h . How much time will Prabhu take to cover the same distance at a speed of 72 km/h ?

a. 5/2 hours
b. 3 hours
c. 11/5 hours
d. 15/8 hours

Q3. When a 50 decimeter long ladder is placed with the wall, it reaches up to the window only. If the window is 48 decimeter up from the land, then find out the distance of the lower face of the ladder from the wall.

a. 14 decimeter
b. 10 decimeter
c. 11 decimeter
d. 12 decimeter

Q4. 16, 32, 64, 128, ....The sum of first 10 numbers in the series is:

a. 16368
b. 13668
c. 16386
d. 16638

Q5. Find the greatest number which is such that when 76, 151, and 226 are divided by it, the remainders are all alike.

a. 60
b. 70
c. 75
d. 69

Q6. A girl is observing a bird silting at a height of 500 in from the ground. The angle of elevation of the bird from the girl's eyes is 45° at the initial position. After some time, the girl moves on the ground towards the bird by 50 in and bird flies away from her At this point, the angle of elevation reduces to 30°. Find the distance travelled by the bird. Take √3 = 1.73.

a. 915 m
b. 415 m
c. 365 m
d. 315 m

Q7. The sides of parallelogram are 12 m and 17 m respectively. If one of the diagonals is 25 m long, the area of parallelogram is:

a. 160 m2
b. 180 m2
c. 150 m2
d. 190 m2

Q8. A table costing Rs. 750 was sold at 4% loss. Find out the selling price of the table.

a. Rs. 720
b. Rs. 780
c. Rs. 730
d. Rs. 745

Q9. Solve the following equation:
11 ÷ 3 + 1/9 - 5 x 6 (1 x 1/6) = ?

a. -1/9
b. 11/9
c. 11/8
d. -11/9

Q10. Three or more lines are ........ if and only if all of them pass through the same point.

a. concurrent
b. parallel
c. perpendicular
d. collinear

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q11. In how many wars will an amount be doubled at 28.75% annual rate of interest?

a. 3.00
b. 3.90
c. 3.47
d. 6.00

Q12. Identify the equation of the line with slope = -4 and y-intercept = 2

a. 2x + y/2 = 1
b. 2x + y = 1
c. 2x + y/3 = 1
d. 2x + y/4 = 1

Q13. The square roots of how many factors of 2250 will be natural numbers?

a. 15
b. 4
c. 5D
d. 6

Q14. The distance between two places A and B is 245 km. Two cars, one from A and the other from B, start at the same time, travelling towards each other. If one car travels at a speed of 40 km/h and the other at 30 km/h , after how many hours will they meet?

a. 11/4 hours
b. 3 hours
c. 7/2 hours
d. 2 hours

Q15. Find the LCM of 63 and 140.

a. 126
b. 63
c. 14
d. 1260

Q16. Rs. 775, invested for 6 years gives an interest of Rs. 372. The rate of simple interest per annum is:

a. 8%
b. 7%
c. 9%
d. 7.5 %

Q17. If Raj drives faster by 10 km/h, he reaches his village 90 minutes early. If he drives slower by 10 km/h, he reaches the village 150 minutes late. Find the distance he travels.

a. 500 km
b. 400 km
c. 600 km
d. 300 km

Q18. Read the following table carefully and answer the question given below:

Classification of 100 students based on the marks obtained by them in Mathematics and Science in an Engineering Entrance Examination

The number of students scoring less than 60% marks aggregate is:

a. 27
b. 65
c. 69
d. 50

Q19. Pipe A can fill an empty cistern in 15 hours while Pipe B takes 25 hours to fill it. Initially Pipe A is left open for some time and then closed and Pipe B is switched on immediately. In all the cistern rakes 21 hours to be filth How long was Pipe A open?

a. 3 hours
b. 7.5 hours
c. 6 hours
d. 9 hours

Q20. The supplement of an angle is 15° more than three times its complement. The measure of the angle is:

a. 72.5°
b. 52.5°
c. 57.5°
d. 65°

Q21. The inner and outer circumference of a circular ring is 22 cm and 44 cm, respectively. What is the thickness of the ring?

a. 5.5 cm
b. 2.5 cm
c. 3.5 cm
d. 1.5 cm

Q22. Anil bought 100 eggs at Rs. 6 per egg. He sold 25 eggs at 10% profit, another 25 eggs at 25% loss and the balance 50 eggs at 20% profit. Find the overall profit of loss percent Anil made?

a. 6.25% loss
b. 6.25% profit
c. 8% profit
d. 12% loss

Q23. If 350 marbles are shared between Sita and Savita in the ratio 5 : 9, Savita will get ............... marbles.

a. 200
b. 250
c. 225
d. 125

Q24. Azhar can complete a journey in 10 hours. He travels the first half of the journey at a speed of 21km hr. and the balance at 24km hr. Find the total distance in km?

a. 234
b. 225
c. 224
d. 232

Q25. The ratio of two numbers is 5 : 6 and their LCM is 150. Find the sum of the two numbers.

a. 50
b. 60
c. 54
d. 55

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER
1. (d) 2. (d) 3. (a) 4. (a) 5. (c) 6. (b) 7. (b) 8. (a) 9. (d) 10. (a)
11. (c) 12. (a) 13. (b) 14. (c) 15. (d) 16. (a) 17. (d) 18. (c) 19. (c) 20. (b)
21. (c) 22. (b) 23. (c) 24. (c) 25. (d)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in