IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 12 Oct 2018 Shift-2 (Mathematics)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 12 Oct 2018 Shift-2 (Mathematics)

Q1. Which of the following numbers will have an even number of factors?

a. 16900
b. 52900
c. 30000
d. 36100

Q2. At a telephone exchange, three phones ring at intervals of 20 sec, 24 sec and 30 seconds. If they ring together at 11:25 a.m, when will they next ring together?

a. 11:29 a.m.
b. 11:27 a.m.
c. 11:51 a.m.
d. 12:29 a.m.

Q3. Azhar can complete a journey in 10 hours. He travels the first half of the journey at a speed of 21km hr. and the balance at 24km hr. Find the total distance in km?

a. 234
b. 225
c. 224
d. 232

Q4. The two roots of a quadratic equation are given as x = 5/3 and x= -3/10. The equation can be written as:

a. (10x - 3)(3x - 5) = 0
b. (10x + 3)(3x - 5) = 0
c. (10x + 3)(3x + 5) = 0
d. (10x - 3)(3x + 5) = 0

Q5. 10000, invested at 30% rate of interest per annum. but compounded every four months, will give an amount of ...... in one year.

a. 13270
b. 13000
c. 13300
d. 13310

Q6. Which of the numbers given below is NOT divisible by 4?

a. 89700
b. 76166
c. 43584
d. 74708

Q7. There categories of employees get wages in the ratio of 1:2:3. If they get increments of 5%, 10% and 15% respectively, what will be the new ratio of their wages?

a. 21:44:69
b. 7:22:23
c. 7:44:23
d. 21:22:23

Q8. The area of a circle is 616 sq.m. find its diameter.(π=22/7)

a. 7m
b. 14m
c. 28m
d. 56m

Q9. Find the median, mode and mean of
9, 5, 8, 9, 9, 7, 8, 9, 8.

a. 9,9,9
b. 9,8,9
c. 8,9,8
d. 8,9,9

Q10. At what percentage simple interest per annum a certain sum will double in 10 years?

a. 7%
b. 8%
c. 9%
d. 10%

Q11. Average of 15 numbers is 7. Out of them the average of first 8 numbers is 6.5 and the average of last eight numbers is 9.5. The middle number is :

a. 21
b. 22
c. 23
d. None of the above

Q12. Price of 5 chairs and 2 tables is Rs. 1350. Two chairs cost as much as one table. What is the price of one chair and one table ?

a. Rs. 350
b. Rs. 450
c. Rs. 500
d. Rs. 550

Q13. Which of the following is the lowest ratio ?

a. 7 : 13
b. 17 : 25
c. 17 : 15
d. 15 : 23

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q14. The H.C.F. of two numbers is 11 and their L.C.M. is 7700. If one of the numbers is 275, the other is :

a. 279
b. 283
c. 308
d. None of the above

Q15. A, B, C started a shop by investing Rs.27,000, Rs.81,000 and Rs.72,000 respectively. At the end of one yi ar, B's share of total profit was Rs.36,000. What was the total profit ?

a. Rs. 116000
b. Rs. 108000
c. Rs. 80000
d. None of the above

Q16. 1m = .........nm

a. 106
b. 107
c. 108
d. 109

Q17. Mr. X runs a marathon starting from the point A he runs 5 km towards north and reach point B, then turns right runs 6 km reach point C, then turn light runs 8 km and reach point D, then turns right runs 10 km and reach point E, then turns right runs 6 km and reach point F, then turns right runs 1 km and reach point G, then turn rights runs 3 km and reach point H. The shortest distance between point D and G is?

a. 2√13
b. √13
c. 3√13
d. 13

Q18. A man from point ‘O’ and travels km towards east to reach point ‘A’; then, he turns right and travels 10 km to reach point ‘B’; then, he turns right and travel 9 km to reach point ‘C’; then, he turns right and travel 5 km to reach point ‘D; then , he turns left and travel 12 km to reach point E’; and finally he turns right and travel 6 km to reach point ‘F’.

a. East
b. South
c. West
d. North

Q19. In an examination, a candidate must get 65% marks to pass. If a candidate gets 210 marks and fails by 50 marks, out of how many marks was the examination?

a. 325
b. 335
c. 400
d. 355

Q20. The mean of the 5 smallest numbers from a group is 21 while the mean of all the numbers of the group taken together is 25. If the mean of the numbers, leaving the smallest five out, is 27.5, how many numbers were there in the group in all?

a. 12
b. 13
c. 8
d. 14

Q21. In a mixture of 50 liters, milk and water are in the ratio of 3:2. How much water should be added to make the ratio of the two equal?

a. 20 liters
b. 14 liters
c. 10 liters
d. 15 liters

Q22. Simplify the following expression:
(2/3 x 1/6 + (2/3 x 7/2) - (13/44/3) = ?

a. 14/3
b. -17/9
c. 29/3
d. 23/9

Q23. Two pipes A and B can fill an empty cistern in 4.8 and 7.2 hours, respectively. Pipe C can drain the entire cistern in 9.6 hours when no other pipe is in operation. Initially when the cistern was empty, Pipe A and Pipe C were turned on. After a few hours. Pipe A was turned off and Pipe B was turned on instantly. In all it took 16.8 hours to fill the cistern. For how many hours was Pipe B turned on?

a. 11.55
b. 12.6
c. 10.5
d. 10.8

Q24. If Seeta walks from her home to school at a speed of 4 km/h, she is late by 9 min. If she walks at a speed of 6 km/h, she reaches the school 6 min early. What is the distance between her school and her home?

a. 4 km
b. 7 km
c. 6 km
d. 3 km

Q25. A train a 520 m long platform in 36 seconds. How long was the train if it was travelling at a speed of 70 km/h?

a. 150m
b. 180m
c. 140m
d. 160m

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (d) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (d)
11. (c) 12. (b) 13. (a) 14. (c) 15. (c) 16. (d) 17. (c) 18. (c) 19. (c) 20. (b)
21. (c) 22. (b) 23. (d) 24. (d) 25. (c)

 

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in