IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 25 Oct 2018 Shift-1 (Mathematics)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 25 Oct 2018 Shift-1 (Mathematics)

Q1. Rs. 1,080 invested for 3 months gave an interest of Rs. 27. The simple rate of interest per annum was :

a. 2.5%
b. 5%
c. 7.5%
d. 10%

Q2. The sample space of four coins tossed together is :

a. 8
b. 64
c. 32
d. 16

Q3. The following pie diagram shows information about tyres manufacturing data from various companies in India during 2017. If the total tyres produced in India dining 2017 was 1,80,000 units, how many units of tyres were produced by company 'D'?

a. 18000
b. 36000
c. 9000
d. 27000

Q4. Two pipes, A and B, can fill a tank in X minutes and 6 minutes, respectively. If both the pipes are used together, then they take 1.5 minute to fill the tank. Find the value of X.

a. 1 min
b. 4 min
c. 5 min
d. 2 min

Q5. 551 ÷ 29 = 19. Then 5.51 ÷ 0.0019 = ?

a. 2.9
b. 290
c. 2900
d. 0.29

Q6. What is the HCF of 16, 72 and 28 ?

a. 3
b. 4
c. 2
d. 1

Q7. A sum of Rs. 110 is in the form of Rs. 2, Rs. 1 and 50 paise coins in the ratio of 1 : 2 : 3, respectively. How many 50 paise coins are there?

a. 20
b. 60
c. 40
d. 80

Q8. Panu, Jiban and Jalil can complete a certain task individually in 30, 20 and 60 days, respectively. Jiban started work on the task and Panu and Jalil agreed to help Jiban on every third day. How many days will it take to complete the task?

a. 13
b. 12
c. 14
d. 15

Q9. You are driving from point A to point B at a speed of 45km/hr. Your friend is driving from point B to point A at a speed of 53 km/hr. If the distance between the two points is 1029 km and both of you started at the same time. how many hours will it be before you pass each other ?

a. 9.5
b. 10
c. 11
d. 10.5

Q10. In a garden of 42 trees, 3/7 of them are Neem trees and the rest are Mango trees. Find the number of Mango trees.

a. 16
b. 24
c. 20
d. 18

Q11. The following bar graph shows information on the sales of the personal computers by the company "XYZ" for the last 10 years
lakhs units


How many units of personal computers were sold by the company XYZ in 2011?

a. 60
b. 50
c. 80
d. 70

Q12. A company's CEO discusses the fund allocation with the CFO. This year the fund for new product development has increased by one third of the fund allocated last year. Last year Rs.  20,00,000 was allotted for various activities including product development that amounts to 30% of the activities. How much money is the CFO allocating for product development this year?

a. Rs. 8,00,000
b. Rs. 10,00,000
c. Rs. 12,00,000
d. Rs.  6,00,000

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q13. Based on the following graph. which retailer offers all the three products for less than Rs.10 each?

Note: The X axis indicates price in rupees and Y axis represents the retailer

a. Retailer 4
b. Retailer 2
c. Retailer 3
d. Retailer 1

Q14. The HCF of two numbers is 4 and the two other factors of LCM are 5 and 7. Find the smaller of the two numbers.

a. 10
b. 14
c. 20
d. 28

Q15. 1200 soldiers in a fort had enough food for 28 days. After 4 days, some soldiers left the fort. Thus, food lasted for 32 more days. How many soldiers left?

a. 280
b. 300
c. 320
d. 290

Q16. The age of a mother 10 years ago was thrice the age of her son. 10 years hence, the mother's age will be twice that of 9 her son. The ratio of their present ages is :

a. 12 : 5
b. 6 : 1
c. 7 : 3
d. 4 : 2

Q17. 10 men can finish painting a wall in 8 days. How many more men will be needed if the painting work is to be finished in 4 days?

a. 8
b. 5
c. 10
d. 20

Q18. The HCF of 156, 312 and 195 is :

a. 39
b. 3
c. 78
d. 13

Q19. If the number x3339 is divisible by 11, what is the face value of x?

a. 2
b. 4
c. 5
d. 3

Q20. If 3 is added to both the numerator and the denominator, the fraction becomes 10/11 When 4 is subtracted from both the 4 numerator and the denominator of the same fraction, it becomes 3/4. What is the value of the fraction?

a. 3/5
b. 7/8
c. 3/4
d. 6/13

Q21. The difference between the selling prices of a keyboard at losses 15% and 25% is Rs. 50. Then the cost price of a keyboani is :

a. Rs. 240
b. Rs. 330
c. Rs. 300
d. Rs. 500

Q22. The zeros of the cubic polynomial 2x3 - x2 - 2x + 1 are a. b and c respectively. Find ab + bc + ca =?

a. 2
b. 0
c. +1
d. -1

Q23. Medha sells her bag for ₹ 300 and loses ₹ 60. At what price must she sell the article to gain 15%?

a. 146
b. 172
c. 414
d. 516

Q24. The difference between a fraction and its reciprocal is 9/11. If the cubes of both the fraction and its reciprocal are considered, what will be the difference between them?

a. 3996/1331
b. -1331/2538
c. 729/1331
d. -2538/1331

Q25. What is the value of X ?,if 7580 - X = 3440

a. 4150
b. 5140
c. 4130
d. 4140

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER
1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (d) 5. (c) 6. (b) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (b)
11. (a) 12. (a) 13. (d) 14. (c) 15. (b) 16. (c) 17. (c) 18. (a)
19. (c) 20. (b)
21. (d) 22. (d) 23. (c) 24. (a) 25. (d)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in