IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 02 Nov 2018 Shift-1 (Mathematics)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 02 Nov 2018 Shift-1 (Mathematics)

Q1. What least number must be subtracted from 13601 to get a number exactly divisible by 87 ?

a. 49
b. 23
c. 29
d. 31

Q2. 0.09 x 0.008 = ?

a. 0.072
b. 0.0072
c. 0.00072
d. 0.72

Q3. 3 x 0.3 x 0.03 x 0.003 x 30 = ?

a. 0.0000243
b. 0.000243
c. 0.00243
d. 0.0243

Q4. 2 + 0.0025 = 2.0105 -

a. 0.2
b. 0.02
c. 2000
d. 1256

Q5. 106 x 106 + 94 x 94 = ?

a. 21032
b. 20032
c. 20072
d. 23032

Q6. The largest 5-digit number exactly divisible by 91 is

a. 99921
b. 99918
c. 99981
d. 99971

Q7. The smallest prime number is

a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

Q8. The LCM of 24, 36 and 40 is

a. 120
b. 240
c. 360
d. 480

Q9. The LCM of two numbers is 48. The numbers are in the ratio 2 : 3. The sum of the numbers is

a. 28
b. 32
c. 40
d. 64

Q10. Simplify the following (3080 + 6160) + 28 = ?

a. 320
b. 440
c. 3320
d. None of these

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q11. 617 + 6.017 + O.617 + 6.0017 = ?

a. 6.2963
b. 62.965
c. 629.6357
d. None of these

Q12. On sports day, if 30 children were made to stand in a column, then 16 columns could be formed. If 24 children were made to stand in a column, then how many columns could be formed ?

a. 20
b. 22
c. 29
d. 45

Q13. In an examination, a student was asked to find (3/14 th) of a certain number. By mistake, he found (3/4th) of that number. His answer was 150 more than the correct answer. The number is?

a. 180
b. 240
c. 280
d. 290

Q14. The average of 50 numbers is 30. If two numbers, 35 and 40 are discarded, then the average of the remaining numbers is nearly

a. 28.32
b. 28.78
c. 29.27
d. 29.68

Q15. If 35% of a number is 12 less than 50% of that number, then the number is :

a. 40
b. 50
c. 60
d. 80

Q16. By selling an article for Rs.l00. a man gains tlb. Then his gain% is :

a. 15%
b. 12 2/3 %
c. 17 11/17 %
d. 1 1/4%

Q17. If a carton containing a dozen mirrors is dropped, which of the following cannot be the ratio of broken mirrors to unbroken mirrors ?

a. 2:1
b. 3:1
c. 3:2
d. 7:5

Q18. If 5 men or 9 women can do a piece of work in 19 days, then in how many days will 3 men and 6 women do the same work ?

a. 12
b. 15
c. 18
d. 21

Q19. A contractor employed 30 men to do a piece of work in 38 days. After 25 days. he employed 5 men more and the work was finished one day earlier. How many days he would have been behind, if he had not employed additional men ?

a. 1
b. 1 1/4
c. 2
d. 1 1/3

Q20. An express train travel|ed at an average speed of 100 km/hr, stopping for 3 minutes after every 75 km. How long did it take to reach its destination 600 km from the starting point ?

a. 6 hrs 21 min
b. 6 hrs 24 min
c. 6 hrs 27 min
d. 6 hrs 30 min

Q21. In what time will the train 100 metres long cross an electric pole, if its speed be 144 km/hr ?

a. 2.5 seconds
b. 4.25 seconds
c. 5 seconds
d. 12.5 seconds

Q22. Find the ratio in which rice at 7.20 a kg be mixed with rice at 5.70 a kg to produce a mixture worth Rs.6.30 a kg.

a. 1:3
b. 2:3
c. 3:4
d. 4:5

Q23. A can run 22.5 m in a certain time while B runs 25 m in that time. In a kilometre race B beats A by how many metres

a. 100 m
b. 111/9 m
c. 25 m
d. 50 m

Q24. Find the odd man out :
1, 4, 9, 16, 20, 36 ,49 , ?

a. 9
b. 23
c. 20
d. 36

Q25. Find out the wrong number in given sequence
36, 54, 18, 27. 9, 18.5. 4.5

a. 4.5
b. 18.5
c. 54
d. 27.9

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (b) 7. (c) 8. (c) 9. (c) 10. (c)
11. (d) 12. (a) 13. (c) 14. (d) 15. (d) 16. (c) 17. (c) 18. (b) 19. (a) 20. (a)
21. (a) 22. (b) 23. (a) 24. (c) 25. (d)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in