IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 01 Dec 2018 Shift-1 (Mathematics)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 01 Dec 2018 Shift-1 (Mathematics)

Q1. In a hostel of 50 girls there are food provisions for 40 days. If 30 more girls join the hostel, the food provisions will last for:

a. 35 days
b. 30 days
c. 25 days
d. 20 days

Q2. A man bought article and sold it at a gain of 10% . If he had bought it at 20% less and sold it for Rs.10 more, he would have made a profit of 40%. The cost price of the article is:

a. 500
b. 480
c. 450
d. 400

Q3. At what rate percent per annum compound interest, will Rs. 10,000 amount to Rs.13,310 in three years ?

a. 8%
b. 10%
c. 12%
d. 15%

Q4. What is the least number which must be added to 306452 to make it a perfect square ?

a. 460
b. 462
c. 464
d. 466

Q5. A nursery has 5000 plants. 5% of the plants are roses and 1% is marigold. What is the total number of other plants ?

a. 4750
b. 4700
c. 4250
d. 4200

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q6. If 15 boys earn Rs.900 in 5 days, how much will 20 boys earn in 7 days ?

a. Rs. 1980
b. Rs. 1820
c. Rs. 1780
d. Rs. 1680

Q7. A fisherman can row 2 km against the stream in 20 minutes and return jn 15 minutes. The speed of current is ?

a. 1 km/hr
b. 2 km/hr
c. 3 km/hr
d. None of the above

Q8. A number whose double is 45 greater than its half is :

a. 50
b. 45
c. 40
d. 30

Q9. What is the volume of a cube whose surface area is 150 m2 (metre square) ?

a. 1125 cubic metres
b. 225 cubic mt!tres
c. 125 cubic metres
d. None of the above

Q10. 0.0169 ÷ 0.013 = ?

a. 0.13
b. 0.013
c. 1.3
d. 13

Q11. In a 500m race the ratio of the speeds of A and B is 3 : 4. A has a start of 140 m. A wins by:

a. 10m
b. 20m
c. 30m
d. None of the above

Q12. At what price should Shyam sell a pair of shoes which costs him Rs. 1200 so as to gain 72% after allowing a discount or 16%.

a. Rs. 1344
b. Rs. 1434
c. Rs. 1500
d. Rs. 1600

Q13. The greatest number of three digits which is a perfect square is:

a. 981
b. 971
c. 964
d. 961

Q14. A train 270m long is moving at a speed of 25kmph. It will cross a man coming from the opposite direction at a speed of 2kmph in :

a. 24 sec
b. 30 sec
c. 36 sec
d. None of the above

Q15. A swimming pool is 20m long 15m wide and 3m deep. What will be the cost of repairing the floor and wall of the pool at the rate of Rs.25 per square metre ?

a. Rs. 17,250
b. Rs. 15,720
c. Rs . 12,750
d. None of the above

Q16. A number consists of two digits whose sum Is 9. If 27 are subtracted from the number, its digits are reversed. The number is :

a. 72
b. 63
c. 45
d. None of the above

Q17. Ram requires 40% to pass, If he gets 185 marks, he fails by 15 marks. What were the maximum marks in the exam?

a. 400
b. 450
c. 500
d. 800

Q18. 1m = .........nm

a. 106
b. 107
c. 108
d. 109

Q19. Mr. X runs a marathon starting from the point A he runs 5 km towards north and reach point B, then turns right runs 6 km reach point C, then turn light runs 8 km and reach point D, then turns right runs 10 km and reach point E, then turns right runs 6 km and reach point F, then turns right runs 1 km and reach point G, then turn rights runs 3 km and reach point H. The shortest distance between point D and G is?

a. 2√13
b. √13
c. 3√13
d. 13

Q20. Rs. 1,080 invested for 3 months gave an interest of Rs. 27. The simple rate of interest per annum was :

a. 2.5%
b. 5%
c. 7.5%
d. 10%

Q21. Which of the following numbers will have an even number of factors?

a. 16900
b. 52900
c. 30000
d. 36100

Q22. The square root of 7569 is:

a. 87
b. 93
c. 83
d. 77

Q23. Sindhu can cover a distance of 62/3 km in 31/4 hours on foot. How many km per hour does she walk?

a. 4 km
b. 2/3 km
c. 8/3 km
d. 11/3 km

Q24. Jayant covers a certain distance in 5/2 hours at a speed of 54 km/h . How much time will Prabhu take to cover the same distance at a speed of 72 km/h ?

a. 5/2 hours
b. 3 hours
c. 11/5 hours
d. 15/8 hours

Q25. The ratio of two numbers is 5 : 6 and their LCM is 150. Find the sum of the two numbers.

a. 50
b. 60
c. 54
d. 55

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (a) 8. (d) 9. (c) 10. (c)
11. (b) 12. (d) 13. (d) 14. (c) 15. (c) 16. (b) 17. (c) 18. (d) 19. (c)
20. (d) 21. (c) 22. (a) 23. (c) 24. (d) 25. (d)

 

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in