IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 25 Oct 2018 Shift-1 (General science)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 25 Oct 2018 Shift-1 (General science)

Q1. Which of the following statements is/are true?

A. Out of 124 elements, 22 are non-metals, and other are metals.
B. Every ore is a mineral but every mineral is not an ore

a. Only B is true
b. A and B are both true
c. Only A is true
d. A and B are both false

Q2. In negative acceleration, the velocity of a body ..............

a. remains constant
b. is zero
c. decreases
d. increases

Q3. The work done in moving a charge from one point to the other is 20 J. If the potential difference between the points is to 10 V, the charge is:

a. 4.0 C
b. 2.0 C
c. 0.5 C
d. 1.0 C

Q4. A boy, of mass 50 kg, runs up a staircase of 45 steps in 10 s. If the height of each step is 14 cm, find his power. Take g= $$10ms^{-2}$$

a. 315 ms
b. 315 W
c. 337.5W
d. 310.55 J

Q5. What is the ability of a metal to be drawn into thin wires called?

a. Ductility
b. Sonorous
c. Malleability
d. Intractability

Q6. Which of the following statements is/are true/false about speed of sound in different media at 25°C?

Statement :
A. In water (sea), the speed of sound is 1531 m/s.
B. In water (distilled), the speed of sound is 1498 m/s.

a. Only A is true
b. Neither A nor B is true
c. Both A and B are true
d. Only B is true

Q7. The sex of the children will be determined by what they inherit from the:

a. nature
b. father
c. mother
d. mother and father

Q8. How much work is done in moving a charge of 5 C across two points having a potential difference of 16 V?

a. 65 J
b. 45 J
c. 40 J
d. 80 J

Q9. Which of the following is not a Connective Tissue?

a. Cartilage tissue
b. Muscular Tissue
c. Adipose Tissue
d. Ligament

Q10. Which of the following is NOT a plant hormone?

a. Auxin
b. Abscisic Acid
c. Cytokinin
d. Adrenaline

Q11. Which element in the periodic table forms maximum number of compounds?

a. H
b. O
c. S
d. C

Q12. In liquids, a small fraction of particles at the surface have:

a. more potential energy
b. more kinetic energy
c. less potential energy
d. less kinetic energy

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q13. In the figure given below, if an object is moved from A to B (consider the height of AB=h), in which situation the work done on the object is mgt?

a. In path 1
b. Both path 1 and 2
c. In path 2
d. Neither path 1 nor path 2

Q14. Fats and oils become rancid because of:

a. transpiration
b. reduction
c. oxidation
d. corrosion

Q15. The oesophagus and lining of the mouth are also covered with .........

a. Squamous epithelium
b. Ciliated epithelium
c. Columnar epithelium
d. Glandular epithelium

Q16. Who demonstrated that objects of different masses would reach the ground together when dropped from the same height?

a. Isaac Newton
b. Archimedes
c. Robert Boyle
d. Galileo Galilei

Q17. Which of the following produces Testosterone in man?

a. Prostate gland
b. Scrotum
c. Testes
d. Vas deferens

Q18. Which of the following statements is/are true?

A. A balanced chemical equation has an equal number of protons of different elements in the reactants and products.
B. An unbalanced chemical equation has an unequal number of protons of one or more elements in the reactants and products.

a. A and B are both false
b. Only A is true
c. Only B is true
d. A and B are both true

Q19. An electric bulb of 100 W is used for 9 hours per day. What will be the 'units' of energy consumed in 1 day by the bulb?

a. 0.9 units
b. 0.6 units
c. 1.2 units
d. 1.9 units

Q20. Modern periodic table is based on ..........

a. atomic number
b. number of positrons
c. atomic mass number
d. number of neutrons

Q21. The force of attraction between two objects is called the

a. centripetal force
b. electromagnetic force
c. gravitational force
d. centrifugal force

Q22. Mendeleev could not assign a correct position to which of the following elements in his table?

a. Lithium
b. Potassium
c. Hydrogen
d. Helium

Q23. In an electric circuit, Rheostat is often used to change the ......... in the circuit.

a. temperature
b. resistance
c. electric current
d. potential difference

Q24. Which tissue is responsible for transport of materials away from the root?

a. Ground tissue
b. Cambium
c. Phloem
d. Xylem

Q25. The time period of a vibrating body is 0.04s, then the frequency of the wave is......

a. 25HZ
b. 20Hz
c. 250Hz
d. 200Hz

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER
1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (c) 7. (b) 8. (d) 9. (b) 10. (d)
11. (d) 12. (b) 13. (b) 14. (c) 15. (a) 16. (d) 17. (c) 18. (d) 19. (a) 20. (a)
21. (c) 22. (c) 23. (b) 24. (d) 25.(a)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in