IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 16 Oct 2018 Shift-3 (General Science)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 16 Oct 2018 Shift-3 (General Science)

Q1. What is mixing an acid with water that results in a decrease in the concentration of ions per unit volume called?

a. Dilution
b. Neutralisation
c. Acidification
d. Concentration

Q2. Barometer is related to Pressure, in the same way as Seismograph is related to ........

a. Flood
b. Earthquake
c. Humidity
d. Temperature

Q3. Which of the following is an example of a metal that needs to be stored under oil?

a. Potassium
b. Gold
c. Iron
d. Silver

Q4. Motion of a body with constant speed in a circular path is called:

a. Uniform circular motion
b. Non-uniform circular motion
c. Circulatory motion
d. Oscillatory motion

Q5. Which of the following statements is true for metals?

a. Metals have 1 to 3 valence electrons in their outermost orbit.
b. Metals have 1 to 4 valence electrons in their outermost shell.
c. Metals have 8 valence electrons in their outermost shell.
d. Metals have 4 or more valence electrons M their outermost orbit.

Q6. Which one of the following promotes cell division?

a. Auxin
b. GibberellinsC
c. CytOkininS
d. Abscisic acid

Q7. Which of the following statements is true?

a. The Mass and weight of a body change from place to place.
b. The Mass of a body remains same while the Weight changes from place to place.
c. The Mass of a body changes from place to place while the Weight remains the same.
d. The Mass and Weight of the body remain the same in different places.

Q8. 1 joule / second = ?

a. 1 ohm
b. 1 ampere
c. 1 watt
d. 1 coulomb

Q9. An ultrasonic sound wave has a frequency higher than:

a. 20 Hz
b. 20000 Hz
c. 200 Hz
d. 2000 Hz

Q10. Which of the following can undergo sublimation?

a. Ammonium chloride
b. Ammonium chlorate
c. Ammonium sulphate
d. Ammonium phosphate

Q11. The forces between two bodies are always:

a. unequal and in the opposite direction
b. equal and in the opposite direction
c. equal and in the same direction
d. isolated forces

Q12. Fibers are absent in:

a. Liver
b. Blood
c. Kidney
d. Heart

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q13. A stone is tied to a spring balance. Under which of the following conditions the reading on spring balance will show the least weight?

a. When the stone is partially submerged in the water in a beaker.
b. When the stone is completely submerged in the water in a beaker.
c. When the stone is on the surface of water taken in a beaker.
d. When the stone is suspended in air.

Q14. The 4th and 5th periods contain:

a. 8 elements
b. 18 elements
c. 11 elements
d. 9 elements

Q15. Which of the following, can neither be created nor be destroyed?

a. Force
b. Power
c. Momentum
d. Energy

Q16. Which of the following sets are the best insulators?

a. Rubber, glass, plastics, ebonite, cotton, copper
b. Bakelite, dry air, paper, ebonite, aluminium
c. Plastics, ebonite, paper, cotton, Bakelite, dry air, rubber
d. Silver, copper, gold, iron

Q17. When two equal forces are acting on a body and opposite in direction, the net force acting on a body becomes .............

a. two times
b. three times
c. zero
d. four times

Q18. The reproductive parts of angiosperms are located in the:

a. leaves
b. flowers
c. roots
d. stems

Q19. A 8Ω resistance wire is doubled on it. Calculate the new resistance of the wire.

a. 1.25 Ω
b. 1.00 Ω
c. 1.5 Ω
d. 2.00 Ω

Q20. The atmospheric pressure at sea level is ........ atm.

a. 0.001
b. 1
c. 0
d. 0.1

Q21. An element having atomic number 17 will resemble which of the following elements having Atomic number as given below?

a. 33
b. 34
c. 18
d. 35

Q22. Sound is produced by ..........

a. swinging bodies
b. moving objects
c. talking people
d. vibrating objects

Q23. The organs that have different basic structure (or different basic design) but have similar appearance and perform 5 similar functions are called:

a. biogenetic law
b. analogous organs
c. homologous organs
d. fossils

Q24. What happens when dilute hydrochloric acid is added to iron filings?

a. Only chloride are produced
b. Hydrogen gas and iron chloride are produced
c. No reaction take place
d. Only hydrogen gas is produced

Q25. Which of the following statements is true?

a. Carbon dioxide diffuses from lungs into blood and oxygen diffuses from blood into lungs.
b. Carbon monoxide diffuses from lungs into blood and oxygen diffuses from blood into lungs.
c. Oxygen diffuses from lungs into blood and carbon dioxide diffuses from blood into lungs.
d. Oxygen diffuses from lungs into blood and carbon monoxide diffuses from blood into lungs.

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER
1. (a) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (a)
11. (b) 12. (b) 13. (b) 14. (b) 15. (d) 16. (c) 17. (c) 18. (b) 19. (d) 20. (b)
21. (d) 22. (d), 23. (b) 24. (b) 25. (c)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in