IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 12 Oct 2018 Shift-2 (General Science)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 12 Oct 2018 Shift-2 (General Science)

Q1. A solid metallic hemisphere with radius r is melted and cast into a solid right circular cone with the radius of the base = r. What is the ratio of their curved surface areas?

a. 5/√2
b. 2/√5
c. 3/2
d. 5/2

Q2. Genetic information is carried by long chains of molecules. What are these molecules called?

a. Phosphates
b. Nitrogenous Bases
c. RNA
d. Nucleotides

Q3. Astronauts in space communicate with each other by radio links because .........

a. sound waves can't travel in space
b. sound waves have low frequency
c. sound waves travel slowly in space
d. sound waves travel quickly in space

Q4. The kinetic energy acquired by a mass (m) in traveling distance starting from rest under the action of constant force is directly proportional to:

a. 1/m
b. m°
c. m
d. 1/√m

Q5. Non-metals are generally more electronegative due to their:

a. large number of electrons.
b. smaller atomic radii
c. smaller atomic number.
d. smaller ionization energy.

Q6. The property of metals wherein they can be beaten into thin sheets is called:

a. expansion
b. malleability
c. ductility
d. conduction

Q7. Mass / Volume =

a. Pressure
b. Area
c. Density
d. Force

Q8. ........ tissue is found beneath the skin, around the kidneys and between the internal organs.

a. Ligament
b. Areolar
c. Tendons
d. Adipose

Q9. Which of the following is reared for its fleece/fiber?

a. Alpaca
b. Alabama
c. Apache
d. Alluvial

Q10. Find the odd one out: Chicken pox, Rubella, Flu, Meningitis

a. Chicken pox
b. Rubella
c. Flu
d. Meningitis

Q11. What is the technology used in a compact disc?

a. Electrical
b. Laser
c. Electro magnetic
d. Aeronautical

Q12. How many groups are there in the modern periodic table?

a. 9
b. 18
c. 21
d. 8

Q13. A body of mass m moving with velocity 4 km/h collides with a body of mass 3 m at rest. Now the coalesced mass starts to move with a velocity of

a. 4 km/h
b. 4/3 km/h
c. 1 km/h
d. 2 km/h

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q14. 100. The function of BIOS is to

a. Initialize the system hardware components
b. Update the system
c. Ensure system performance
d. Save the system from crashing

Q15. ‘Gallon’ is commonly used

a. To refer to speed.
b. To refer to a container.
c. As a measure of volume.
d. To express containers in terms of barrel.

Q16. As compared to pure water, a body in salty water will :

a. Sink more
b. Sink less
c. Remain same
d. Depends on the Way the body is reed

Q17. Which of the following is a colloidal solution ?

a. Vinegar solution
b. Paint
c. Muddy water
d. Sugar solution

Q18. Fluid part of Blood after removal of Corpuscles is called :

a. Vaccine
b. Lymph
c. Serum
d. Plasma

Q19. Group of cells having a common origin and performing similar functions are called :

a. Tissues
b. Organs
c. Organ systems
d. None of the above

Q20. A mixture of 40 litres of milk and water contains 10% of water. How much water should be added to this mixture so that the new mixture contains 20% water ?

a. 4 litres
b. 5 litres
c. 7.5 litres
d. None of the above

Q21. The longest cell in human body is :

a. Skeletal cells
b. RBC
c. Nerve cells
d. WBC

Q22. On applying a constant force to a body, it moves with uniform_:

a. Momentum
b. Speed
c. Velocity
d. Acceleration

Q23. The persistence of sound in an auditorium is due to :

a. Single reflection of sound
b. Repeated reflections of sound
c. Repeated refraction of sound
d. Vibration of objects placed in the auditorium

Q24. Which among the following is NOT present in animal cell ?

a. Mitochondria
b. Chloroplast
c. Nucleolus
d. Plasma membrane

Q25. Tendon connects :

a. Bone to bone
b. Muscles to bone
c. Muscles to uscles
d. Nerve to muscles

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (b) 2. (d) 3. (a) 4. (b) 5. (b) 6. (b) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (d)
11. (b) 12. (b) 13. (c) 14. (a) 15. (c) 16. (b) 17. (b) 18. (b) 19. (a) 20. (b)
21.(c) 22. (d) 23. (a) 24. (b) 25. (a)

 

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in