IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 11 Oct 2018 Shift-1 (General Science)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 11 Oct 2018 Shift-1 (General Science)

Q1. A car falls off a ledge and drops to the around in 0.7 s. (let g=10ms-2). What is its speed on striking the ground?

a. 7 ms-1
b. 8 ms-1
c. 4 ms-1
d. 7 ms-1

Q2. In an electric circuit, Rheostat is often used to change the ......... in the circuit.

a. temperature
b. resistance
c. electric current
d. potential difference

Q3. Which tissue is responsible for transport of materials away from the root?

a. Ground tissue
b. Cambium
c. Phloem
d. Xylem

Q4. If the edge of a cube is halved, then its volume reduces to ......... times the actual volume.

a. 1/3
b. 1/4
c. 1/8
d. ½

Q5. The time period of a vibrating body is 0.04s, then the frequency of the wave is......

a. 25HZ
b. 20Hz
c. 250Hz
d. 200Hz

Q6. In Modern Periodic Table, there is an anomaly when it comes to the position of........ because it can be placed either in group 1 or group 17 in the first period.

a. He
b. H
c. Li
d. Be

Q7. What is the scientific term for the speed of an object moving in a definite direction?

a. Time
b. Acceleration
c. Velocity
d. Motion

Q8. One way of dating fossils is by detecting the ratio of different ....... of the same element in the fossil material.

a. allotropes
b. isotopes
c. isobars
d. isomers

Q9. An object of mass 13 kg is moving with a uniform velocity of 5 ms-1. What is the kinetic energy possessed by the object?

a. 187.5 J
b. 17.5 J
c. 162.5 J
d. 162.5 ms

Q10. Transfer of pollen grains from anther to the stigma of a flower is called ............

a. Pollination
b. Regeneration
c. Transpiration
d. Sexual reproduction

Q11. Which of the following represents the equation for position-time relation?

a. 2as = v2 – u2
b. s = ut + 1/2at2
c. v = u + at
d. V = u + at

Q12. Which of the following laws is associated with the heating effect of electric current?

a. Joule's law
b. Ohm's law
c. Faraday's law
d. Newton's law

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q13. The work done is zero if there is no ................

a. Power
b. Momentum
c. Velocity
d. Displacement

Q14. The force of gravitation between two bodies in the universe does NOT depend on :

a. the distance between them
b. the sum of their masses
c. the uavitational constant
d. the product of their masses

Q15. The Black soil is also known as ......... soil.

a. Bhangar
b. Humus
c. Crystalline
d. Regur

Q16. Which one of the following is NOT linked to the cerebrum ?

a. It is a part of forebrain
b. It has two parts called cerebral hemispheres.
c. It forms the front, superior and lateral side of the brain
d. It is the largest part constituting 60% of the brain.

Q17. In which of the following classifications are the elements arranged in the order of their increasing atomic number?

a. The Modern Periodic Table
b. Mendeleev's Periodic Table
c. Newland's Law of Octaves
d. Dobereiner's Triads

Q18. Which of the below allotropes of carbon is in the form of geodesic globe?

a. Fullerene
b. Carbon nanotube
c. Graphite
d. Diamond

Q19. Which of the following energy varies with the height of an object?

a. Nuclear energy
b. Kinetic energy
c. Chemical energy
d. Potential energy

Q20. The chemical name of.................... is calcium sulphate hemihydrates.

a. Baking powder
b. Gypsum
c. Baking soda
d. Plaster of Paris

Q21. ......... is least reactive element belonging to group 17

a. Bromine
b. Iodine
c. Chlorine
d. Fluorine

Q22. Which of the following has low density and low melting point?

a. Na
b. Fe
c. Cu
d. Au

Q23. In case of hypermetropia, where is the image formed?

a. In front of the retina
b. On the retina
c. Behind the retina
d. On the cornea

Q24. Find the measure of angle ABC (in degrees) in the parallelogram ABCD as shown in the given figure:

a. 68
b. 112
c. 102
d. 78

Q25. The atomic mass of Calcium is :

a. 24
b. 40
c. 23
d. 32

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER
1. (d) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (c) 8. (b) 9. (c) 10. (a)
11. (b) 12. (a) 13. (d) 14. (b) 15. (d) 16. (d) 17. (a) 18. (a) 19. (d) 20. (d)
21. (b) 22. (a) 23. (c) 24. (a) 25. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in