IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 03 Oct 2018 Shift-2 (General Science)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 03 Oct 2018 Shift-2 (General Science)

Q1. An element has electronic configuration 2,8,6. It belongs to

a. 6 group and 2 period
b. 16 group and 3 period
c. 1 group and 1 period
d. 2 group and 2 period

Q2. A 5 Ω resistance wire is doubled on it. Calculate the new resistance of the wire.

a. 1.25 Ω
b. 2.25 Ω
c. 1.5 Ω
d. 1.00 Ω

Q3. Choose the option that is NOT true about vascular system.

a. Blood is only white vascular connective tissue.
b. The vascular system forms about 7-8% of the body weight.
c. There is about 6.8 liters of blood in an adult person
d. Life span of human RBCs is 115-120 days.

Q4. Tooth decay starts when the pH of the mouth is .............

a. more than 5.5
b. less than 5.5
c. less than 4.5
d. more than 4.5

Q5. In the Modern Periodic Table, which period contains 32 elements?

a. Period 6
b. Period 3
c. Period 4
d. Period 5

Q6. Which of the following objects would possess potential energy?

a. Raised hammer
b. Blowing wind
c. A rolling stone
d. Moving bullet

Q7. Which of the following regions is the original habitat of the 'Toda Tribe'?

a. Kurnaun Hills
b. Nilgiri Hills
c. Khasi Hills
d. Gharwal Hills

Q8. The given symbol represents ............ element.

a. Gold
b. Hydrogen
c. Mercury
d. Carbon

Q9. In the Modem Periodic Table, which group has a completely filled valence shell and chemically inactive elements?

a. 16
b. 18
c. 15
d. 17

Q10. When light travels from a rarer medium to a denser medium, it .............

a. speed remains the same
b. speeds down then up
c. speeds down
d. speeds up

Q11. What type of tissue are our bones?

a. parenchyma
b. Permanent tissue
c. Epidermic
d. Connective

Q12. There are three groups G1, G2 and G3 in a College with 20, 40 and 60 students respectively. The average marks obtained by groups G1, G2 and G3 are 50%, 60% and 70% respectively. Find the average marks of the entire college?

a. 60%
b. 63%
c. 62%
d. 61%

Q13. For which of the following elements, the symbol consists of only one letter?

a. Calcium
b. Chlorine
c. Carbon
d. Copper

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q14. Find the three prime numbers such that product of the first two is 1147 and the product of the last two numbers is 1517?

a. 21,47,61
b. 31,37,61
c. 21,37,41
d. 31,37,41

Q15. An object of mass 12 kg is at a certain height above the ground. If the potential energy of the object is 480 J. find the height at which the object is with respect to the ground. Given, g = 10 ms-2

a. 5 m
b. 8 m
c. 4 m
d. 6 m

Q16. 1 kWh = ?

a. 360000 J
b. 3600 J
c. 36000 J
d. 3600000 J

Q17. The SI unit of 'g' is same as that of acceleration, that is ................

a. ms1
b. ms-2
c. ms2
d. ms-1

Q18. What does a light year measure?

a. Velocity
b. Distance
c. Energy
d. Power

Q19. ................ connects bones.

a. Ligament
b. Areolar
c. Tendon
d. Cartilage

Q20. A solution contains 31 g of common salt in 320 g of water. Calculate the concentration in terms of mass by mass percentage of the solution.

a. 9.60 g
b. 8.83%
c. 9.09%
d. 9.60%

Q21. Which of the following is NOT based on Archimedes' principle?

a. Lactometers
b. Hydrometers
c. Odometers
d. Submarines

Q22.

The given symbol represents ............ electrical component.

a. Rheostat
b. Electric bulb
c. Ammeter
d. Resistor

Q23. The formula to determine the height of the rocket above the ground at any time during the rocket's flight is given by:
h = 119t - 7t2 where t = the time, in seconds, that has elapsed since the rocket was launched, and h = the height, in meters, of the rocket above the ground at time t. The value of h was 0 when the rocket hit the ground. How many seconds after the rocket was launched did it hit the ground?

a. 17
b. 10
c. 7
d. 0

Q24. Which one of the following is highly exothermic?

a. Dissolving copper sulphate in water
b. Dissolving bleaching powder in water
c. Dissolving washing soda in water
d. Dissolving sulphuric acid in water

Q25. Which of the following. pairs have the same SI units?A

a. Force and pressure
b. Force and distance
c. Work and energy
d. Momentum and force

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER
1. (b) 2. (a) 3. (a) 4. (b) 5. (a) 6. (a) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (c)
11. (d) 12. (a) 13. (c) 14. (d) 15. (c) 16. (d) 17. (b) 18. (b) 19. (a) 20. (b)
21. (c) 22. (a) 23. (a) 24. (d) 25. (c)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in