IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 02 Nov 2018 Shift-1 (General Science)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 02 Nov 2018 Shift-1 (General Science)

Q1. The pH of pure water is

a. 2
b. 6
c. 7
d. 8

Q2. A lunar eclipse' occurs when

a. The moon comes between the earth and the sun
b. The earth comes between the sun and the moon
c. The sun comes between the earth and the moon
d. The sun. the earth and the moon make an angle of 90‘

Q3. Which of the following devices connects the computers and works based on telephone lines ?

a. Antenna
b. UPS
c. CPU
d. Modern

Q4. What is mixing an acid with water that results in a decrease in the concentration of ions per unit volume called?

a. Dilution
b. Neutralisation
c. Acidification
d. Concentration

Q5. Barometer is related to Pressure, in the same way as Seismograph is related to ........

a. Flood
b. Earthquake
c. Humidity
d. Temperature

Q6. Which of the following is an example of a metal that needs to be stored under oil?

a. Potassium
b. Gold
c. Iron
d. Silver

Q7. Which of the following statements is/are true?

A. Out of 124 elements, 22 are non-metals, and other are metals.
B. Every ore is a mineral but every mineral is not an ore

a. Only B is true
b. A and B are both true
c. Only A is true
d. A and B are both false

Q8. In negative acceleration, the velocity of a body ..............

a. remains constant
b. is zero
c. decreases
d. increases

Q9. The work done in moving a charge from one point to the other is 20 J. If the potential difference between the points is to 10 V, the charge is:

a. 4.0 C
b. 2.0 C
c. 0.5 C
d. 1.0 C

Q10. A car falls off a ledge and drops to the around in 0.7 s. (let g=10ms-2). What is its speed on striking the ground?

a. 7 ms-1
b. 8 ms-1
c. 4 ms-1
d. 7 ms-1

Q11. In an electric circuit, Rheostat is often used to change the ......... in the circuit.

a. temperature
b. resistance
c. electric current
d. potential difference

Q12. Which tissue is responsible for transport of materials away from the root?

a. Ground tissue
b. Cambium
c. Phloem
d. Xylem

Q13. If the edge of a cube is halved, then its volume reduces to ......... times the actual volume.

a. 1/3
b. 1/4
c. 1/8
d. ½

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q14. A solid metallic hemisphere with radius r is melted and cast into a solid right circular cone with the radius of the base = r. What is the ratio of their curved surface areas?

a. 5/√2
b. 2/√5
c. 3/2
d. 5/2

Q15. Genetic information is carried by long chains of molecules. What are these molecules called?

a. Phosphates
b. Nitrogenous Bases
c. RNA
d. Nucleotides

Q16. Astronauts in space communicate with each other by radio links because .........

a. sound waves can't travel in space
b. sound waves have low frequency
c. sound waves travel slowly in space
d. sound waves travel quickly in space

Q17. The kinetic energy acquired by a mass (m) in traveling distance starting from rest under the action of constant force is directly proportional to:

a. 1/m
b. m°
c. m
d. 1/√m

Q18. An element has electronic configuration 2,8,6. It belongs to

a. 6 group and 2 period
b. 16 group and 3 period
c. 1 group and 1 period
d. 2 group and 2 period

Q19. A 5 Ω resistance wire is doubled on it. Calculate the new resistance of the wire.

a. 1.25 Ω
b. 2.25 Ω
c. 1.5 Ω
d. 1.00 Ω

Q20. Choose the option that is NOT true about vascular system.

a. Blood is only white vascular connective tissue.
b. The vascular system forms about 7-8% of the body weight.
c. There is about 6.8 liters of blood in an adult person
d. Life span of human RBCs is 115-120 days.

Q21. Tooth decay starts when the pH of the mouth is .............

a. more than 5.5
b. less than 5.5
c. less than 4.5
d. more than 4.5

Q22. What is the third proportional to 9 and 12?

a. 19
b. 16
c. 18
d. 17

Q23. The substances whose odour chances in acidic or basic media are called .............

a. Natural indicators
b. Synthetic indicators
c. Acid-base indicators
d. Olfactory indicators

Q24. Which of the following statements is/are true/false about speed of sound in different media at 25°C ?

A. In oxygen gas, the speed of sound is 316 m/s.
B. In water (distilled), the speed of sound is 1498 m/s.

a. Only A is true
b. Neither A nor B are true
c. Both A and B are true
d. Only B is true

Q25. Transpiration takes place through the ...............

a. vascular bundles
b. cortex
c. stomata
d. epidermis

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (b) 6. (a) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (d)
11. (b) 12. (d) 13. (c) 14. (b) 15. (d) 16. (a) 17. (b) 18. (b) 19. (a) 20. (a)
21. (b) 22. (b) 23. (d) 24. (c) 25. (c)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in