IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 01 Oct 2018 Shift-3 (General Science)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 01 Oct 2018 Shift-3 (General Science)

Q1. What is the third proportional to 9 and 12?

a. 19
b. 16
c. 18
d. 17

Q2. The substances whose odour chances in acidic or basic media are called .............

a. Natural indicators
b. Synthetic indicators
c. Acid-base indicators
d. Olfactory indicators

Q3. Which of the following statements is/are true/false about speed of sound in different media at 25°C ?

A. In oxygen gas, the speed of sound is 316 m/s.
B. In water (distilled), the speed of sound is 1498 m/s.

a. Only A is true
b. Neither A nor B are true
c. Both A and B are true
d. Only B is true

Q4. Transpiration takes place through the ...............

a. vascular bundles
b. cortex
c. stomata
d. epidermis

Q5. The potential difference between the terminals of an electric heater is 60 V when it draws a current of 4 A from the 3 sources. What current will the heater draw if the potential difference is increased to 172.5 V ?

a. 10 A
b. 24 A
c. 8.5 A
d. 11.5 A

Q6. Which of the following states that "properties of elements are a periodic function of their atomic number"?

a. Dobereiner's triads
b. Modern periodic law
c. Newlands's law of octaves
d. Mendeleev's periodic law

Q7. The relation between potential difference (V) and current (I) was discovered by:

a. Pascal
b. Tesla
c. Newton
d. Ohm

Q8. A car, while moving, is facing a wind from the opposite direction. The work done by the wind on the car will be ............

a. Infinity
b. Positive
c. Zero
d. Negative

Q9. The SI unit of power is ...........

a. Erg
b. Kilowatt
c. Joule
d. Watt

Q10. There are 10 protons and 17 neutrons in the nucleus of an element. What is its mass number?

a. 27
b. 7
c. 17
d. 10

Q11. Which of the following statements is/are true/false?

A. An acid which is completely ionized into ions and produces large number of ions
B. An acid which is partially ionized in water and produces less number of ions

a. Both A and B are true
b. Only B is true
c. Both A and B are false
d. Only A is true

Q12. The SI unit of pressure is............

a. Newton
b. Ohm
c. Pascal
d. Dyne

Q13. Which of the following pairs do not have same SI unit?

a. Displacement and distance
b. Force and pressure
c. Work and energy
d. Speed and velocity

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q14. The atomic mass of aluminum is 27.The number of moles present in 81 grams of aluminum is ..............

a. 4
b. 5
c. 2
d. 3

Q15. What is the SI unit of speed?

a. m/s
b. km/h
c. m/minute
d. km/s

Q16. An object moving with a uniform velocity of 4ms-1 possesses kinetic energy of 120 J. Find the mass of the object.

a. 15 N
b. 15 W
c. 15 kg
d. 15 Pa

Q17. Which of the following is not a noble gas?

a. oganesson
b. Argon
c. Xenon
d. Chlorine

Q18. When light travels from a denser medium to a rarer medium, what is the effect on its speed?

a. Increases
b. No change
c. Decreases
d. Decreases and then increases

Q19. In which of the following phenomena can many plants be grown from one parent in disease-free conditions?

a. Sexual reproduction
b. Tissue culture
c. Spore formation
d. Regeneration

Q20. The .......... system transports fluids from one place to another.

a. respiratory
b. vascular
c. nervous
d. excretory

Q21. Which of the following tissues is composed of mainly dead cells?

a. Parenchyma
b. Collenchyma
c. Aerenchyma
d. Xylem

Q22. Aluminium metal is extracted only by:

a. Electrolysis
b. Calcination
c. Reduction
d. Oxidation

Q23. Halogens contains ...............

a. 2 gases,two liquids and 1 solid
b. 2 gases and 3 solids
c. 2 gases,one liquid and 2 solids
d. 3 gases and 3 solids

Q24. A solution contains 32 g of common salt in 320 g of water. Calculate the concentration in terms of mass by mass percentage of the solution.

a. 9.09 %
b. 13.05 %
c. 9.09 g
d. 8.84%

Q25. In diamond, each carbon atom is bonded to:

a. two other carbon atoms
b. three other carbon atoms
c. four other carbon atoms
d. five other carbon atoms

Click Here to Download PDF

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (c) 5. (d) 6. (b) 7. (d) 8. (d) 9. (d) 10. (a)
11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (d) 15. (a) 16. (c) 17. (d) 18. (a) 19. (b) 20. (b)
21. (d) 22. (a) 23. (c)  24. (a) 25. (c)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in