IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 01 Dec 2018 Shift-1 (General Science)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 01 Dec 2018 Shift-1 (General Science)

Q1. A student fall in the Barometric reading indicates ?

a. Rain
b. Storm
c. Hot Weather
d. Extreme Cold

Q2. Which one of the following is an Enzyme ?

a. Glucagon
b. Insulin
c. Somatrophin
d. Trypsin

Q3. Which of the following is not a Physical change ?

a. Dissolution of Oxygen in water
b. Dissolution of Carbon dioxide in water
c. Dissolution of sail in water
d. None of the above

Q4. Among the following which is the only snake that builds a nest ?

a. Viper
b. Krail
c. Python
d. King Cobra

Q5. Which of the following minerals does not contain oxygen ?

a. Silicates
b. Carbonates
c. Pyrites
d. None of the above

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q6. "Parsec" is the unit of measurement o f :

a. Density of stars
b. Astronomical distance
c. Brightness bf Heavenly Bodies
d. Orbital Velocity of Giant Stars

Q7. Which of the following disease is caused by the bite of a mad dog?

a. Hydroceptecemia
b. Hydrocephalus
c. Hydrophobia
d. None of the above

Q8. The phenomenon of summer sleep by animals is called :

a. Hibernation
b. Aestivation
c. sa1vation
d. None of the above

Q9. The vitamin which is liable to be destroyed during cooking is

a. Vitamin A
b. Vitamin B6
c. Vitamin C
d. Vitamin K

Q10. The Characteristic features of Virus is :

a. It multiplies only on dead animals
b. It multiplies only on hosts
c. It lacks Chlorophyll
d. It is made up of fats

Q11. The bacterial conversion of Nitrogen into Nitrogen Compounds is called :

a. Nitrogenation
b. Nitrogen Fixation
c. Fertilization
d. None of the above

Q12. A body is dropped from a certain height above the ground. When it is half way down, it possess.

a. Only Kinetic energy
b. Only Potential energy
c. Both Kinetic and Potential energy
d. Neither kinetic nor Potential energy

Q13. An Ant can see the objects all around it due to the presence of

a. Simple eyes
b. Eyes over its head
c. Well developed eyes
d. Compound eyes

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड Group-D परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q14. Antibiotic penicillin act against bacterial by :

a. Killing the bacteria
b. Neutralising the bacteria
c. Blocking biochemical pathways important for bacteria
d. None of the above

Q15. Fiscal Deficit is :

a. Gap between the value of Exports and Imports
b. Gap between total receipts minus external borrowings
c. Gap between total expenditure and total reCeipts of the-government
d. None of the above

Q16. A person will have black, brown or blue eyes depending upon the pigment present in the :

a. Pupil
b. Iris
c. Cornea
d. Choroid

Q17. The frequency of sound waves can be expressed in :

a. Second
b. Cycle
c. Cycle per second
d. Metre per second

Q18. What does DBMS stand for ?

a. Database Maintenance System
b. Database Management System
c. Digital Base Management System
d. None of the above

Q19. It is six months long day in the Northern Polar region and six months long night in the South Polar Region because

a. Revolution of the Earth
b. Earth is inclined towards its orbital plane
c. Rotation of the Earth
d. None of the above

Q20. Which among the following processes does not add suspended particulate matter to air ?

a. Usage of air conditioners
b. Burning of Fuels
c. Paper Industry
d. Combustion of coal

Q21. Which among the following statements is NOT true about Aneroid barometer 7?

a. It does not contain liquid
b. It is heavy in weight
c. It is portable
d. None of the above

Q22. Substances which dissolve in moisture when exposed to it are called :

a. Hygroscopic
b. Efflorescent
c. Deliquescent
d. Fluorescent

Q23. A body at rest can have :

a. Speed
b. Velocity
c. Momentum
d. Energy

Q24. Clay shows plasticity when :

a. Right amount of water is added to it
b. It is strongly heated
c. It is dried at room temperature after kneading
d. None of the above

Q25. The shape of our Galaxy Milky way is

a. Elliptical
b. Circular
c. Spiral
d. None of the above

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (c) 6. (b) 7. (c) 8. (b) 9. (c) 10. (b)
11. (a) 12. (c) 13. (d) 14. (c) 15. (a) 16. (a) 17. (c) 18. (b) 19. (b) 20. (c)
21. (b) 22. (a) 23. (b) 24. (a) 25. (c)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in