IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 16 Oct 2018 Shift-3 (General Knowledge)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 16 Oct 2018 Shift-3 (General Knowledge)

Q1. Who among the following activists, associated with the Chipko Movement, is a Ramon Magsaysay Award winner?

a. Chandi Prasad Bhatt
b. Suncierlal Bahuguna
c. Amrita Devi
d. Laura Devi

Q2. Who is the Chief Editor of the news channel Times Now?

a. Ravish Kumar
b. Arnab Goswami
c. Rahul Shivshankar
d. Sonia Singh

Q3. Which of the following newspaper was written by Lokamanya Tilak during Indian National movement?

a. Bengalee
b. Yugantar
c. Atnrit bazaar patrika
d. Kesari

Q4. The political party that won the majority of seats in 2017 Uttarakhand Legislative Assembly Elections is ...........

a. RPI
b. SP
c. BJP
d. BSP

Q5. The Emmy Awards, seen in the news, are presented for excellence in which of the following fields?

a. Music
b. Cinema
c. Television industry
d. Literature

Q6. The Indian Government launched which scheme that aims to reduce expenditure by patients on treatment of cancer and cardiovascular diseases to make health care affordable for needy?

a. MAARC (Medical Assistance At Reduced Cost)
b. PADMA (Proper and Due Medical Assistance)
c. AYUSH(Assuring Your Ultimate Security and Health)
d. AMRIT (Affordable Medicine and Reliable Implants for Treatment)

Q7. Who among the following conducts the Oath of Office for the President of India?

a. The Prime Minister of India
b. The Vice President of India
c. The Attorney General of India
d. The Chief Justice of India

Q8. Deen Dayal Upadhyaya Antyodaya Yojana is also known as:

a. National Urban Health Mission
b. National Urban Livelihood Mission
c. National Rural Health Mission
d. National Rural Livelihood Mission

Q9. Rani Lakshmi Bai died in the year ........... while fighting the British.

a. 1857
b. 1859
c. 1856
d. 1858

Q10. In 1781, Warren Hastings, the first Governor-General of India set up a Madras in ......... for the study and teaching of Muslim law.

a. Bihar
b. Bombay
c. Calcutta
d. Delhi

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q11. In which country was the Sano Cricket Curry Festival organised by ICC in 2018?

a. Australia
b. Japan
c. Britain
d. Sri Lanka

Q12. ........ is a true marine fish

a. Jelly fish
b. Silver fish
c. Dog fish
d. Star fish

Q13. Sultanpur National Park is in ............

a. Delhi
b. Haryana
c. Rajasthan
d. Punjab

Q14. 'A Billion Dreams' is a 2017 Indian docudrama-biographical film based on the life of which Indian cricketer?

a. M. S. Dhoni
b. Virat Kohli
c. Sachin Tendulkar
d. Sunil Gavaskar

Q15. Periyar National Park is in ...........

a. Tamil Nadu
b. Goa
c. Karnataka
d. Kerala

Q16. The aim of Setu Bharatam Programme of Government of India is:

a. To build bridges on national highwaysB
b. To build bridges that connect coastal areas
c. To build bridges in rural areas
d. To build bridges across rivers and seas for transportation of goods

Q17. In the context of Indian economy, which of the following is a subject under the primary sector?

a. Health
b. Banking
c. Education
d. Agriculture

Q18. Who is the first Indian female cricketer to score 2000 runs in T20 International Cricket?

a. Harmanpreet Kaur
b. Poonam Raut
c. Mithali Raj
d. Smriti Mandhana

Q19. Which movie won the Oscars for Best Picture in 2017?

a. Manchester by the Sea
b. La La Land
c. Moonlight
d. Spotlight

Q20. Aamir Khan was honoured with the Best Actor Award in 2017 at:

a. National Film Awards
b. IIFA Awards
c. Indian Film Festival
d. Film fare Awards

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER
1. (a) 2. (c)  3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (d) 8. (b) 9. (d) 10. (c)
11. (b) 12. (c) 13. (b) 14. (c) 15. (d) 16. (a) 17. (d) 18. (c) 19. (c) 20. (d)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in