IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 03 Oct 2018 Shift-2 (General Knowledge)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 03 Oct 2018 Shift-2 (General Knowledge)

Q1. The CEAT International Cricketer of the Year Award 2017 was presented to:

a. Ravindra Jadeja
b. Chetweshwar Pujara
c. Irfan Pathan
d. Ravichandran Ashwin

Q2. In November 2017, ............. was India's nominee for the fifth and last seat in the International Court of Justice. She was re-elected after Britain withdrew its candidate from the election.

a. Dalveer Bhandari
b. Ronny Abraham
c. Neeru Chadha
d. Debasish Bhaduri

Q3. ISRO's first sun mission, which is going to take off in 2019, is named as:

a. Surya L1
b. Ravi L1
c. Suraj L1
d. Aditya L1

Q4. Which of the following cities is situated on river bank of Sabarmati?

a. Surat
b. Bhavnagar
c. Vadodara
d. Ahmedabad

Q5. Name the author of the book 'One Indian Girl'.

a. Chetah Bhagat
b. Ashwin Sanghi
c. Brad Stone
d. Mark Tully

Q6. The recipients of the Whitley Awards, also called the Green Oscar Awards, are:

a. S Bhoopaty and Parul Sarkar
b. P Sanjeevani and Arunima Agarwal
c. Sanjay Gubbi and Pumima Burman
d. Manik Rao and Naresh Mehta

Q7. Which of the following sports is Gurmeet Singh associated with?

a. Race walk
b. Kabaddi
c. shooting
d. Wrestling

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q8. Chandra Gupta II extended the Gupta Kingdom to Gujarat in ............. AD

a. 390
b. 309
c. 903
d. 930

Q9. Mahabaleshwar Sail received 2016 Saraswati Samman for ............... Literature.

a. Marathi
b. Tulu
c. Odia
d. Konkani

Q10. ............. was conceived on the principle of 'one nation, one tax and one market'.

a. ATM cards
b. The Goods and Service Tax
c. Demonetization
d. Salaries of defence personals

Q11. Chapter IV of the Indian Constitution deals with ..................

a. Directive Principles of State Policy
b. Human Rights
c. The Union Judiciary
d. Parliament

Q12. Who among the following was awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna award for Hockey in 2017?

a. Sandeep Singh
b. Birendra Lakra
c. PR Sreejesh
d. Sardar Sinah

Q13. Which Indian actor has most followers on Twitter?A

a. Amitabh Bachchan
b. Sushant Singh Rajput
c. Priyanka Chopra
d. Shah Rukh Khan

Q14. Who among the following is the current Speaker of the Lok Sabha?A

a. Ghulam Nabi Azad
b. Anoop Mishra
c. PJ Kurien
d. Sumitra Mahajan

Q15. Daulat Khan sent messengers to Babur in Kabul, offering his allegiance in exchange for assistance against the emperor ..............

a. Bahlul Lodi
b. Ibrahim Lodi
c. Ghazi Khan Lodi
d. Sikandar Lodi

Q16. Government of India declared August 15, 2017 to be celebrated as:

a. Sankalp Dhara
b. Sambhavana Diwas
c. Sankalp Parva
d. Sankalp Diwas

Q17. Which film was given Best Film Award at the 64th National Awards in 2017?A

a. Kaasav
b. Dangal
c. Rustom
d. Sultan

Q18. Sheikh Nizamuddin Auliya was the disciple of :

a. Sheikh Alauddin Sabir
b. Khwaja Moinuddin Chisti
c. Baba Farid
d. Sheikh Ahmad Sirhind

Q19. Where was Shivaji born ?

a. Raigad
b. Shivneri
c. Torna
d. Panhala

Q20. In which country is Arakan Yorna, an extension of the Himalayan ranges situated ?

a. Pakistan
b. Myanmar
c. Nepal
d. Bhutan

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer:-
1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (a) 6. (c) 7. (a) 8. (a) 9. (d) 10. (b)
11. (a) 12. (d) 13. (d) 14. (d) 15. (b) 16. (c) 17. (a) 18. (c) 19. (b) 20. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in