IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 02 Nov 2018 Shift-1 (General Knowledge)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 02 Nov 2018 Shift-1 (General Knowledge)

Q1. Bhagat Singh, RaJguru and Sukhdev were hanged on March 23, 1931

a. for their involvement in the Lahore Conspiracy Case
b. for the assassination of Saunders at Lahore in 1928
c. for their involvement in the Kakori Case
d. for throwing bomb in the Central Legislative Assembly

Q2. The " inquilab Zindabad" slogan was given by

a. Chandra Shekhar Azad
b. Subhash Chandra Bose
c. Bhagat Singh
d. Hasrat mohani

Q3. Vasco da Gama found out a new route to India and in 1498 reached

a. Pulicat
b. Karaikal
c. Goa
d. Calicut

Q4. General Budget is presented in the Parliament by

a. Prime Minister
b. Law Minister
c. Home Minister
d. Finance Minister

Q5. The Governor of the State is appointed for a normal term in office. The normal term is

a. 3 years
b. 5 years
c. 6 years
d. depends on remaining tenure of the State Legislature

Q6. Mary Kom, a sportsperson, who was in the news recently belongs to

a. Archery
b. Wrestling
c. Boxing
d. Badminton

Q7. Mahesh Bhupathi, Nadal and Federer are known for their association with

a. Cricket
b. Hollywood
c. Football
d. Tennis

Q8. The City which is Capital of Two States is

a. Dadar and Nags/ Haven
b. Chandigarh
c. Panaji
d. Patna

Q9. Pandit Bhim Sen Joshi is known as a famous

a. Vocalist
b. Flutist
c. Sarod Player
d. Sitar Player

Q10. Milkha Singh, a spokesperson, is associated with

a. Athletics
b. Football
c. Hockey
d. Boxing

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q11. Famous " Gateway of India" is in

a. Delhi
b. Hyderabad
c. KOlKata
d. Mumbai

Q12. "Eiffel Tower is located in which Country ?

a. USA
b. UK
c. France
d. Russia

Q13. RBI(Reserve Bank of India) is

a. Bank of Banks
b. a Private Bank
c. a Cooperative Bank
d. a Commercial Bank

Q14. Who is mainly associated with historical Jallianwala Bagh massacre ?

a. Lord Rippon
b. Lord Curzon
c. General Dyer
d. Lord Dalhousie

Q15. Railway Budget is presented in Parliament

a. Every year
b. Once in two years
c. Once in five year tenure of Govt.
d. As and when Government feels it appropriate

Q16. Whose signatures appear on the Indian Currency Notes of Denomination 1000 ?

a. President of India
b. Governor of RBI
c. Prime Minister
d. Finance Minister

Q17. The normal term of a State Assembly is

a. 3 years
b. 6 years
c. 5 years
d. 4 years

Q18. Which Sports Game is played Solo by a player ?

a. Volleyball
b. Chess
c. Kho-Kho
d. Kabbaddi

Q19. Sushil Kumar, Olympic medal winner, is associated with

a. Wrestling
b. Boxing
c. Shooting
d. Archery

Q20. ‘GrandSlam" term is linked to which sport ?

a. Table Tennis
b. Volleyball
c. Basketball
d. Tennis

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (a) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (b) 6. (c) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (a)
11. (d) 12. (c) 13. (a) 14. (c) 15. (a) 16. (b) 17. (c) 18. (b) 19. (a) 20. (d)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in