IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key Date: 01 Dec 2018 Shift-1 (General Knowledge)

(Papers) RRB Group D : Exam Paper & Answer Key
Date: 01 Dec 2018 Shift-1 (General Knowledge)

Q1. The book "Indomitable Spirit" is written by:

a. Jhumpa Lahiri
b. Khushwant Singh
c. Raj Mohan Gandhi
d. Dr A.P.J. Abdul Kalam

Q2. Which one of the following is a Self Employment Programme for Educated Unemployed Youth ?

a. Prime Minister's Rozgar Yojna
b. Swarna Jayanti Sakahari Rozgar Yojna
c. National Social Assistance Programme
d. None of the above

Q3. Alberuni came to India with

a. Timur
b. Babur
c. Alexander
d. Mahmud of Ghazni

Q4. Pravasi Bhartiya Divas 2013 was held at:

a. Jaipur
b. Gandhinagar
c. New Delhi
d. Kochi

Q5. Where is mullaperiyar dam located ?

a. Tamil Nadu
b. Kerala
c. Karnataka
d. None of the above

Q6. he Jogbani -Biratnagar and Jayanagar -Bijalpura - Bardibas lines connect India to

a. ABangladesh
b. Nepal
c. Mayanmar
d. Pakistan

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Q7. The Fort at Pulicat was built by :

a. Portuguese
b. British
c. French
d. Dutch

Q8. Kabir was the disciple of :

a. Ramanuja
b. Ramananda
c. Shankaracharya
d. Chaitanya

Q9. Chand Bibi was the ruler of:

a. Ahmednagar
b. Bijapur
c. Gondwana
d. Warangal

Q10. The term "HUF" means:

a. Hindu Undivided Family
b. Hindu Unified Family
c. Highly Urbanized Family
d. None of the above

Q11. The first dynasty of the Vijayanagar Kingdom was :

a. Hoysala
b. Sangama
c. Saluva
d. Tuluva

Q12. In whose reign Sanchi Stupa was built ?

a. Ashoka
b. Harshavardhan
c. Kanishka
d. Samudragupta

Q13. "SWADHAR" is a scheme of Government of India for:

a. Unique identification number
b. Self employment theme for youth
c. Women in difficult circumstances
d. Old age pension

Q14. Legislation of Widow Remarriage in India was first secured by :

a. Pandit Ramabai
b. Ishwar Chandra Vidyasagar
c. Maharishi Karve
d. Raja ram Mohan Roy

Q15. Japanese Encephalitis is spread by:

a. Contaminated water
b. Air
c. Dog Bite
d. Mosquito

Q16. What does AICTE stand for ?

a. All India Council for Technical Education
b. All India Centre for Technical Education
c. All India Centre for Training and Education
d. None of the above

Q17. The Nagarjuna Inscriptions provide information about:

a. Jainism
b. Buddhism
c. Brahmanism
d. None of the above

Q18. The Sualkuchi Textile Park is located in which state of India ?

a. Karnataka
b. Jammu and Kashmir
c. Assam
d. Meghalaya

Q19. Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth is mentioned in :

a. Article 14
b. Article 15
c. Article 16
d. Article 17

Q20. Jude Felix is a famous Indian player in which sports ?

a. Football
b. Hockey
c. Swim Ring
d. Badminton

Click Here to Download PDF

RRB Group-D 2018 Papers with Answers PDF Download

RRB Group-D Exam Practice Sample Papers Download

RRB Group-D Exam Study Kit

RRB Group-D Exam Online Tests Series

ANSWER:
1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (b) 6. (b) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (a)
11. (b) 12. (a) 13. (c) 14. (b) 15. (d) 16. (a) 17. (b) 18. (c) 19. (b) 20. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in