IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-58)

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-58)

1. A shopkeeper marks his goods 20% above cost price, but allows 30% discount for cash. His net loss is:

(a) 8%
(b) 10%
(c) 16%
(d) 20%

2. The arithmetic mean of the scores of a group of students in a test was 52. The brightest 20% of them secured a mean score of 80 and the dullest 25% a mean score of 31. The mean score of remaining 55% is :

(a) 45%
(b) 50%
(c) 51.4% approx.
(d) 54.6% approx.

3. A cricketer whose bowling average is 24.85, runs per wicket, takes 5 wickets for 52 runs and thereby decreases his average by 0.85. The number of wickets taken by him till the last match was:

(a) 64
(b) 72
(c) 80
(d) 96

4. The sum and product of two numbers are 12 and 35 respectively. What will be the sum of their reciprocals?

(a) 1/3
(b) 1/5
(c) 12/35
(d) 35/12

5. Which of the following is a perfect square as well as a cube?

343, 125, 81, or 64

(a) 81
(b) 125
(c) 343
(d) 64

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षाअध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

6. If the sum of two numbers is 3 and the sum of their squares is 12,then their product is equal to

(a) 3/2
(b) 2/3
(c) -3/2
(d) -2/3

7. Half of 1 per cent written as a decimal is

(a) 0.2
(b) 0.02
(c) 0.05
(d) 0.005

8. 800 chocolates were distributed among the students of a class. Each student got twice as many chocolates as the number of students in the class. The number of students in the class was :

(a) 25
(b) 30
(c) 35
(d) 20

9. A runner runs 5/4 laps of a 5 lap race. What fractional part of the race remains to be run?

(a) 15/4
(b) 4/5
(c) 5/6
(d) 2/3

Directions: The circle graph given here shows the spendings by a family on various items during the year 1998. Study the graph and answer questions 175 to 179. (Per cent of money spent by a family on various items during

10. 1f the total amount spent during the year 1998 was Rs. 46000/-, the amount spent on food, was

(a) Rs. 2000/-
(b) Rs. 10580/-
(c) Rs. 23000/-
(d) Rs. 2300/-

RRB Group-D Exam Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer Key :

1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (d) 6. (c) 7. (d) 8. (d) 9. (a) 10. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in