IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways.

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-40)

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-40)

Directions: Find the odd one out from the given alterna lives.

1.

(a) 81 : 243
(b) 16: 64
(c) 64: 192
(d) 25: 75

Directions: Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

2.

1. Book
2. Pulp
3. Timber
4. Jungle
5. Paper

(a) 3, 2, 5, 1, 4
(b) 2, 5, 1, 4, 3
(c) 4, 3, 2, 5, 1
(d) 5, 4, 3, 1, 2

Directions: Arrange the foll lowing words according to dictionary arrangement.

3.

1. Epitaxy
2. Episode
3. Epigene
4. Epitome
5. Epilogue

(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 3, 5, 2, 1, 4
(c) 5, 4, 2, 1, 3
(d) 3, 2, 5, 4, 1

Directions: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

14. — stt — tt — tts —

(a) tsst
(b) sstt
(c) ttst
(d) tsts

5. Number of letters skipped in between adjacent letters goes on increasing successively by one in the series. Identify the set following the above rule.

(a) AEIMQU
(b) EHKNQT
(c) DINSXC
(d) FHKOTZ

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Directions: Find the missing number from the given responses.

6. 2/3,7/7,...,11/21,16/31

(a) 6/11
(b) 5/9
(c) 9/17
(d) 7/13

7. 25, 50, 30, 45, 35, 40, ?

(a) 30
(b) 35
(c) 40
(d) 45

8. If ‘+’ stands for division, ‘÷’ stands for multiplication, ‘x’ stands for subtraction and ‘–’ stands for addition, which one of the following is correct?

(a) 18 ÷ 6 – 7 + 5 × 2 = 20
(b) 18 + 6 ÷ 7 × 5 – 2 = 18
(c) 18 × 6 ÷ 7 + 5 – 2 = 16
(d) 18 ÷ 6 × 7 + 5 – 2 = 22

9. If ‘–’ stands for division, ‘+’ for multiplication, ‘÷’ for subtraction and ‘×’ for addition, which one of the following equations is correct?

(a) 18 ÷ 3 × 2 + 8 – 6 = 10
(b) 18 – 3 + 2 × 8 ÷ 6 = 14
(c) 18 – 3 ÷ 2 × 8 + 6 = 17
(d) 18 × 3 + 2 ÷ 8 – 6 = 15

10. If 324 x 150 = 54, 251 x 402 = 48 and 523 x 246 = 120 then 651 x 345 =?

(a) 120
(b) 85
(c) 144
(d) 60

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer Key :

1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (b) 5. (a) 6. (b) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (a)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in