IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways.

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-34)

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-34)

1. Among the following iron ores, the highest percentage of iron content is found in

(a) Haemetite
(b) Magnetite
(c) Limnonite
(d) None of these

2. A country’s balance of trade is unfavourable when -

(a) exports exceed imports
(b) imports exceed exports
(c) terms of trade become unfavourable
(d) None of these

3. Pasteurisation of milk mean

(a) heating of milk to above 72°C
(b) heating of milk to above 62°C
(c) cooling of milk to about 62°C
(d) cooling of milk to about 10°C

4. The highest mountain peak of the Himalayas is situated in

(a) India
(b) Tibet
(c) Nepal
(d) China

5. Goa was captured by the Por- tuguese in the year

(a) 1508
(b) 1608
(c) 1510
(d) 1610

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

6. The light from the Sun reaches the Earth in about

(a) 8 seconds
(b) 8 minutes
(c) 10 seconds
(d) 10 minutes

7. The data collection for national income estimation is con- ducted in India by

(a) The Finance Ministry of the Government of India
(b) The RBI
(c) The NSSO (National Sample Survey Organisation)
(d) None of these

8. Which of the following statements best explains the nature of revolt of 1857 ?

(a) The last effort of the old political order to regain power.
(b) Mutiny of a section of sepoys of the British Army
(c) A struggle of the common people to overthrow common rule
(d) An effort to establish a limited Indian nation

9. Match the following

A. Brahmo Samaj     1. Bombay
B. Veda Samaj         2. Bengal
C. Arya Samaj         3. Madras
D. Prarthana            4. North India Samaj

A B C D

(a) 1 3 2 4
(b) 3 2 4 1
(c) 2 4 1 3
(d) 2 3 4 1

10. Land Revenue under Tipu

(a) was mainly collected through revenue officers.
(b) was mainly collected by Government officials appointed by Tipu
(c) was collected by intermediaries
(d) was not allowed to go into the hands of Sultan

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer Key :

1. (b) 2. (b) 3. (b) 4. (c) 5. (c) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (d) 10. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in