IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-20)

RRB GROUP-D Exam - Model Questions (Set-20)

1. If CONSCIOUSLY is written as PEBNPJEXNKM, then SOIL is written as

(a) NEKJ
(b) NEJK
(b) JENK
(d) ENJK

Directions : A conclusion followed by statements I, II and III is given. Which one of the four alternatives is correct ?

2. Conclusion:

Many drug addicts were arrested

Statements:

I. Taking drugs is a crime.
II. One who commits a crime can be arrested
III. Many people take drugs regularly.

(a) All the 3 statements taken together brings to the conclusion.
(b) Only I and lI statements bring to the conclusion.
(c) Only lI and III bring to the conclusion.
(d) Data is insufficient to draw the conclusion.

Directions : A statement followed by two assumptions I and II is given. Which one of the four given alternatives is correct ?

3. Statement:

One should not sleep under a tree.

Assumptions:

I. The falling leaves may spoil our clothes.
II. Trees give out CO2 at night which is injurious to  health.

(a) Only I is implicit (b) Only II is implicit
(c) Both I and II are implicit
(d) Neither I nor II is implicit

Directions : A question is followed by two statements I and

II. Which one of the four given alternatives is correct ?
4. Has Electronic media improved the class room teaching?

Statements:

I. Electronic media is multi- sensory based.
II. TV lessons supplement the class-room teaching.

(a) Only I is implicit
(b) Only II is implicit
(c) Both I and II are implicit
(d) Neither I nor II is implicit

5.   4 9 2
      3 5 7
      8 1 ?

(a) 9 (b) 6 (c) 15 (d) 14

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Direction: From the given alternatives,find the word which cannot be formed from the letters used in the given word.

6. INSTITUTIONALISE

(a) NATRITION
(b) INTUITION
(c) TUITION
(d) INSULATION

Direction: Find the related word/letters/numbers to complete the Analogy.

7. House : Room : : World : ?

(a) Land
(b) Sun
(c) Air
(d) Nation

8. A D H M : Z W S N : C F J O : ?

(a) YVRM
(b) WTPO
(c) XWTP
(d) ZXVT

9. 5 : 36 : : 6 : ?

(a) 48
(b) 50
(c) 49
(d) 56

10. 456 : 15 : : 789 : ?

(a) 15
(b) 16
(c) 18
(d) 24

RRB Group-D Exam 2018 Study Kit

रेलवे भर्ती बोर्ड ग्रुप-डी परीक्षा 2018 अध्ययन सामग्री

RRB Group-D Exam Online Tests Series

Answer Key :

1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (b) 6. (b) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (b)

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in