IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Paper) RRB ALP Paper Stage-2 : Exam Paper & Answer Key Held on 23-Jan-2019 Shift-3 (General Intelligence and Reasoning)

(Paper) RRB ALP Paper Stage-2 : Exam Paper & Answer Key Held on 23-Jan-2019 Shift-3
(General Intelligence and Reasoning)

Q1. Given below is a statement followed by two assumptions I and II. You have to decide which of the assumptions is/are implicit in the statement.

Statement: The human body produces Vitamin D when exposed to sunlight

Assumption I : The human body will have Vitamin D even if it is not consumed via food.
Assumption II: A large portion of the global population suffers from Vitamin D deficiency.

a. Only assumption II is implicit
b. Neither I nor II is implicit
c. Both I and II are implicit
d. Only assumption I is implicit

Q2. Given below are some letters, that each of these letters has a corresponding number. Select the combination of numbers form the options so that the jumbled letters arranged accordingly will from a meaningful English word.
H T R U O A
1 2 3 4 5 6

a. 1,6,2,4,5,3
b. 3,4,5,2,1,6
c. 2,1,5,3,4,6,
d. 6,4,2,1,5,3

Q3. Find the odd group of letters from the given alternatives.

a. HJL
b. PQR
c. VWX
d. EFG

Q4. In an examination, the highest score and the lowest score differed by 55 and the higher one was 9/4 times the lower one. What is the lowest score?

a. 44
b. 48
c. 36
d. 40

Q5. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.
-9/11 : 11/9 :: 13/2 : ?

a. -7/3
b. 3/7
c. 2/13
d. -2/13

Q6. You are given and two statements. Identify which of the statements is/are necessary/sufficient to answer the question.

Question: what was the different 1 soap by the store?
I) The store is giving 1 soap free on purchase of three.
II) 10 discount is offered on purchase of a soap worth 36.

a. Either I or II is sufficient
b. Neither I nor II is sufficient
c. I alone is sufficient while II alone is not sufficient
d. II alone is sufficient while I alone is not sufficient

Q7. In the following figure, square represents chinese, triangle represents dancers , circle represents male and rectangle represents architects. Which set of letters represents dancers who are male?

a. DEF
b. GEF
c. IGH
d. DEIG

Q8. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.
Tall : short :: Glad : ?

a. Sad
b. Emotion
c. Smile
d. Happy

Q9. In a code language, 295 means ‘water is liquid’, 549 means ‘oil on water’. Find the code for ‘on’.

a. 8
b. 2
c. 5
d. 4

Q10. Given below is a question by two agreements, I and II. You have to decide which of the given arguments, if any,is a strong argument, with respect to the question.

Question: should advertisements be barned on television?
Argument I:
Yes, advertisements are immoral.
Argument II: No, advertisements bring in revenue which helps reduce cost for viewers.

a. Only argument II is strong
b. Neither I nor II is strong
c. Both I and II are strong
d. Only argument I is strong

Q11. Choose the figure that is different from the rest.

Q12. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
OOOOOX, OOOOXX, OOOXXX, OOXXXX,?

a. OOXXXXX
b. OXXXXX
c. XXXXXX
d. OOXXXX

Q13. If C $ D means C is daughter of D,C & D means of D and C % D means C is son of D, then what does W $ X & Y % Z mean?

a. Z is daughter of W
b. Z is wife of W
c. Z is father of W
d. Z is mother of W

Buy Printed Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

NEW! RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

Q14. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct?
9 ÷ 3 + 8 x 2 - 15 = 2

a. + And -
b. ÷ And -
c. + And x
d. X And -

Q15. I,J,K and L are sitting in a row. L and I are sitting next to each other and I and K are at the ends. Who is sitting next to J?

a. Only K
b. Only L
c. K and L
d. L and I

Q16. What is the minimum number of lines required to make the given image?

a. 12
b. 11
c. 10
d. 9

Q17. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series
1.14, 1.28, 1,42, ?, 1.70, 1.84

a. 1.62
b. 1.68
c. 1.56
d. 1.54

Q18. Unscramble the letters in the words given below and find the odd word out.

a. ILNO
b. WCO
c. FLOW
d. ERTIGA

Q19. Choose the figure that is different from the rest.

Q20. Given below are two statements, followed by two conclusions,I and II . You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows(s) form the given statements.

Statement 1: No quadrilaterals are polygons.
Statement 2: All polygons are rhombus

Conclusion I : some rhombus are quadrilaterals
Conclusion II : some rhombus are polygons.

a. Both I and II follow
b. Neither I nor II follows
c. Only conclusion I follows
d. Only conclusion II follows

Q21. Which of the following Venn diagrams best represents the relationships between Indians, doctors and women?

Q22. If G + H means G is daughter of H, G - H means G is sister H and G * H means G is husband of H, which of the following shows that I is the daughter of H?

a. I - J * F + H
b. I + J - F * H
c. I * J - F + H
d. I - J + F * H

Q23. If ‘+’ represents ‘x’, ‘-’ represents ‘+’ ‘x’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘-’, then find the value of the following expression 9 x 3 + 6 ÷ 2 = ?

a. 20
b. 12
c. 10
d. 16

Q24. Find the missing number in the given series.
-2.7, -2.1, -1.5, -0.9, -0.3, ?

a. 0.3
b. 0.2
c. 0.5
d. 0.4

Q25. A pilgrim starts from her house to visit various places. She walks 13 km towards the east, then turns towards the north and walks 11 km, then turns towards the west and walks 6 km and finally turns to her right and walks 6 km. Where is she now with respect to her starting position?

a. 5 km south
b. 16 Km north
c. 5 Km north
d. 16 Km south

Study Kit for RRB ALP (Loco Pilot) Exam

NEW! RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

<< Go Back to Main Page

Answer:-
1. (d) 2. (d) 3. (a) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (a) 9. (a) 10. (a)
11. (b) 12. (b) 13. (c) 14. (a) 15. (c) 16. (b) 17. (c) 18. (b) 19. (d) 20. (c)
21. (b) 22. (d) 23. (d) 24. (a) 25. (c)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in