IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Paper) RRB ALP Paper Stage-2 : Exam Paper & Answer Key Held on 21-Jan-2019 Shift-3 (General Intelligence and Reasoning)

(Paper) RRB ALP Paper Stage-2 : Exam Paper & Answer Key Held on 21-Jan-2019 Shift-3
(General Intelligence and Reasoning)

Q1. Select the option that is related to the third word on the same basis as the second word is related to the first word.
Lawyer : judge :: Teacher : ?

a.   Principal 
b. Student 
c. School 
d. Classroom 

Q2. Choose the figure that is different from the rest.

Q3. Here are some words from an artificial language.

Norusi means batwing 
Odusi means batman 
Odzul means  batman
Odzul means superman

Which set of letters would indicate ‘super rich’ in that artificial language?

a. Tudousi
b. Nadzul 
c. Gifod 
d. Ludnor 

Q4. Which of the following is an example of a third class lever?

a. Ice tongs 
b. Wheelbarrow 
c. See-saw
d. Nut cracker 

Q5. The sentences given in the question, which properly sequenced, from a coberent paragraph. Each sentence is labeled with a letter. Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.

Party the milkmaid had just finished milking her cow and had two pails of fresh creamy milk
A-Once the milkmaid had just finished milking her cow and had two full pails of fresh creamy milk
B-She put both pails on a stick and set off to the market to sell her pails of milk.
C-This chicken will lay dozens of eggs.
D-Along the way she started to think of all the milk in her pails and all the money she would get for them.

a. BDCA 
b. DBCA
c. DBAC
d. BDAC

Q6. If A $ B means A is the sister of B,A # B means A is the mother of B and if A x B means is the father of B, then what does P X Q $ R # S mean?

a. P is the son of S
b. P is the grandfather of S 
c. P is the son-in-law of S
d. P is the father of S

Q7. If the following figure, the triangle represents boxers, the square represents priests, the circle represents British and the rectangle represents men. Which set of letters represents men who are either boxers or priests?

a. EFH
b. CEF
c. CEI
d. FGH

Q8. In the question, two statements are given, followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Statement 1: All boots are sneakers.
Statement 2: All sneakers are shoes.

Conclusion I: Some shoes are boots 
Conclusion II: Some sneakers are boots 

a. Only conclusion II follows
b. Both I and II follow
c. Only conclusion I follows
d. Neither I nor II follows

Q9. In a certain gear train, the driver has _____teeth while the follower has 10 teeth. For every 16 turns of the driver the follower turns 40 times.

a. 15
b. 25
c. 8
d. 32

Q10. Choose the set of letters that is different from the rest.

a. TQN
b. DGJ
c. EHK
d. NQT

Q11. Find the missing number in the given series.
-3.4, -2.7, -2, -1.3, -0.6, ?

a. 0.3
b. 0.1
c. 0.2
d. 0
Answer:- B

Q12. Choose the word that is different from the rest.

a. Jute 
b. Cotton 
c. Wool 
d. Coir 

Q13. In a certain code language, STOLE is coded as 39468 and RICH is coded as 5271. Using the same code language, word THIS will be coded as:

a. 3274
b. 7583
c. 9123
d. 9283

Buy Printed Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

NEW! RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

Q14. Select the option that is related to the third word on the same basis as the second word is related to the first word.
Sugarcane : jaggery :: coconut : ?

a. White 
b. Fruit 
c. Seashore
d. Coir 

Q15. A man willed 2/7th of his wealth to his wife. ⅓ rd of the remaining wealth to his son, and the rest was divided equally between the three daughters. If each daughter gets ⅔ rd of the son’s share and each of three daughters gets Rs. 2,00,000, then what was the man’s wealth?

a. Rs. 12,60,000
b. Rs. 15,75,000
c. Rs. 8,60,000
d. Rs. 10,50,000

Q16. In a certain code language, ‘+’ represents ‘x’,’÷’ represents ‘+’,’-’ represents  ‘÷’ and ‘x’ represents ‘-’ find out the answer to the following question considering that language as base.
9 x 3 ÷ 4 + 10 - 8 = ?

a. 12
b. 11
c. 13
d. 30

Q17. E said to F, “You are my son’s wife’s father-in-law.” How is F related to E?

a. F is the brother-in-law of E
b. F is the father of E
c. F is the husband of E
d. F is the wife of E

Q18. In the question, two statements are given, followed by three conclusions I,II,and III. You have to consider the statements to be true even if they were seen to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow(s) form the given statements.

Statement 1: some huts are cabins.
Statement  2: No cabins are cottages. 

Conclusion I: Some coins are huts.
Conclusion II: Some cottages are huts.
Conclusion III: All huts are cottages.
 
a. Only Conclusion III follows
b. All conclusion I,II and III follow
c. Only Conclusion I and III follow
d. Only Conclusion I follows

Q19. Consider that 5 # 11 = 4; 13 # 7 = 5; 10 # 22 = 8. Then what is the value of 10 # 2 =?

a. 20
b. 8
c. 3
d. 12

Q20. A statement is given, followed by two conclusions. Details which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statement.

Statement: Quality food is expensive. The restaurant owners  are renovating the restaurant as the furniture has become old.

Conclusion I: The quality of the restaurant’s food will improve.
Conclusion II: All restaurants have to be renovated when their furniture becomes old.

a. Both I and II follow
b. Only conclusion II follows
c. Only conclusion I follows
d. Neither I nor II follows

Q21. The given Venn diagram shows the number of students in a class who play a particular sport. How many students play Hockey as well as Football?

a. 8
b. 51
c. 15
d. 7

Q22. One statement is given followed by two assumptions, I & II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given assumptions is/are implicit in the given statement.

Statement : Teachers should never scold students who make repeated mistakes.
Assumption  : 
I: students do not make repeated mistakes intentionally. 
II:Negative reinforcements are NOT a good method to improve student performance .

a. Only Assumption II is implicit 
b. Both I and II are implicit 
c. Neither I nor II is implicit 
d. Only Assumption I is implicit 

Q23. What is the angle between the hour hand and the minute hand at quarter to five?

a. 135.5°
b. 115.5°
c. 147.5°
d. 127.5°

Q24. Find the missing number in the given series.
-2.7, -2.1, -1.5, -0.9, -0.3, ?

a. 0.3
b. 0.2
c. 0.5
d. 0.4

Q25. A pilgrim starts from her house to visit various places. She walks 13 km towards the east, then turns towards the north and walks 11 km, then turns towards the west and walks 6 km and finally turns to her right and walks 6 km. Where is she now with respect to her starting position?

a. 5 km south
b. 16 Km north
c. 5 Km north
d. 16 Km south

Study Kit for RRB ALP (Loco Pilot) Exam

NEW! RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

<< Go Back to Main Page

Answer:-
1. (a) 2. (d) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (b)
11. (a) 12. (c) 13. (c) 14. (d) 15. (a) 16. (b) 17. (c) 18. (d) 19. (c) 20. (d)
21. (c) 22. (b) 23. (d) 24. (a) 25. (c)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in