IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Paper) RRB ALP Paper Stage-2 : Exam Paper & Answer Key Held on 21-Jan-2019 Shift-3 (Mathematics)

(Paper) RRB ALP Paper Stage-2 : Exam Paper & Answer Key Held on 21-Jan-2019 Shift-3
(Mathematics)

Q1. A retailer sells an item for Rs.486 and he makes 8% profit. If he were to sell that item for Rs.414, then he would make:

a. 8% loss
b. 12% loss
c. 4% loss
d. 10% loss

Q2. The bar graph shows the marks scored by Anny and bunty in their exam, Which had 6 papers of 100 marks each. If Bunty had scored 25% less in Paper C and 10 marks more in paper A, then he would have scored how much more than Annu in exam?

a. 10% 
b. 16.67%
c. 15%
d. 12.25%

Q3. A trader buys 200 kg of grain for Rs. 8,000. 4% of this grain is lost in transportation. At what rate should he sell the rest to earn 20% profit?

a. Rs. 48/kg
b. Rs. 45/kg
c. Rs. 54/kg
d. Rs. 50/kg

Q4. (0.1 X 0.1 X 0.1 + 0.04 X 0.04) ÷ (0.2 X 0.2 X 0.2 + 0.08 X 0.08 X 0.08) = _______.

a. 0.025
b. 0.125
c. 0.02
d. 0.08

Q5. The ratio of the present salaries of Vinod and manoj is 6:7. If both of them get their salaries increased by Rs. 16,000, then the ratio became 8:9. What is the present salary of manoj?

a. Rs. 56,000
b. Rs. 64,000
c. Rs. 48,000
d. Rs. 72,000

Q6. 12 - 20% of (42 X 5 ÷15 - 18 x 10 ÷ 15 + 8) = _______

a. 10
b. 8
c. 12
d. 6

Q7. If 5x/2 - 5/3 (3/2 + 4x/3) = ⅚ then the value of x is:

a. 4
b. 12
c. 6
d. 3

Q8. A pilgrim travelled a distance of 50 km in 7.5 hours. He travelled partly on foot at 4 km/hr and partly on a bullock cart at 12 km/hr. The distance travelled on foot is _____km.

a. 26
b. 30
c. 20
d. 24

Q9. The difference between the two binary numbers 10010000 and 1111001 is : 

a. 11011
b. 11101
c. 10111
d. 10011

Q10. A seller starts on her daily routine. She walks 7 km north, then turns west and walks 6 km, then turns south and walk 2km, then turns and walks 3km, then turns to her left and walks  5km. Where is she now reference to her starting position?

a. 3 km west 
b. 3 km east 
c. 9 km west 
d. 9 km east 

Q11. If 25% of a=b, then b% of 160 is same as:

a. 80% of a 
b. 40% of a 
c. 60% of a
d. 50% of a 

Q12. Due to engine trouble, an Express train goes at 9/10th usual speed and arrives at 2:34 pm instead of 2:28 pm. At what time did it start?

a. 1: 36 pm
b. 1: 40 pm
c. 1: 32 pm
d. 1: 34 pm

Q13. Working together, if A,B and C can finish a task in 4 days. However, after starting the task, B quits and A and C finish the remaining task in 6 days. How many days would B take to finish if he had to perform the task alone?

a. 15
b. 9
c. 8
d. 12

Buy Printed Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

NEW! RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

Q14. If the curved surface area of a cone of radius 14 cm is 2200 cm², find its height (in cm). 

a. 56
b. 50
c. 49
d. 48

Q15. Find the slope of the line given by the equation 4x + 6y = 9.

a. -3/2
b. ⅔
c. 3/2
d. -⅔

Q16. The mean of the numbers 1,4,9,X, 12, 14, 15 and 16 is 10. Find the mode.

a. 11
b. 10
c. 9
d. 12

Q17. Cot 30° - ½ X cosec 60° =

a. ⅔
b. √2/√3
c. √2/3
d. 2/√3

Q18. What is the area (in cm²) of a rhombus if the lengths of its diagonals are 18 cm and 14 cm?

a. 252
b. 126
c. 63
d. 504

Q19. what is the difference between the compound interest on a sum of Rs. 10,000 for 1 year at 10% per annum, when compounded yearly and half-yearly?

a. Rs. 25
b. Rs. 10
c. Rs. 5
d. Rs. 50

Q20. Find the least common multiple of 48 and 54.

a. 144
b. 342
c. 234
d. 432

Q21. √0.015625 X √0.0256 = ________.

a. 0.004
b. 0.04
c. 0.002
d. 0.02

Q22. A can finish 25% of task in 3 days and B can finish half of the task in 18 days. If they work on it together, in how many days can they finish the task?

a. 15
b. 6
c. 9
d. 12

Q23. 5 years ago, father’s age was 8 times Rohan’s age. 5 years hence, the ratio of father’s age to Rohan’s age will be 10:3. What is Rohan’s present age?

a. 10 years 
b. 8 years 
c. 15 years
d. 12 years 

Q24. If a + b = 9 and a² +b² =53 , then find the value of ab..

a. 20
b. 8
c. 14
d. 18

Q25. What is the binary equivalent of decimal 413?

a. 110011101
b. 110110111
c. 111001001
d. 100111111

Study Kit for RRB ALP (Loco Pilot) Exam

NEW! RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

<< Go Back to Main Page

Answer:-
1. (a) 2. (b) 3. (d) 4. (b) 5. (a) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (c)
11. (b) 12. (d) 13. (d) 14. (d) 15. (d) 16. (c) 17. (d) 18. (b) 19. (a) 20. (d)
21. (d) 22. (c) 23. (a) 24. (c) 25. (a)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in