IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in

(Paper) RRB ALP Paper Stage-2 : Exam Paper & Answer Key Held on 23-Jan-2019 Shift-3 (General Science)

(Paper) RRB ALP Paper Stage-2 : Exam Paper & Answer Key Held on 23-Jan-2019 Shift-3
(General Science)

Q1. Two resistors, one of 12Ω and the other of 24Ω are connected in parallel. This combination is connected in series with a 22Ω resistor and a 12 V battery. The current in the 12Ω resistor is ______?

a. (8/15) A
b. (4/15) A
c. (2/15) A
d. (6/15) A

Q2. In engineering drawing, the letters LH signifies _______.

a. Left Hand
b. Level Hide
c. Limit of Height
d. Low Heat

Q3. In angular measurements, one radian is equivalent to_____degrees (approximately).

a. 57.27
b. 65.27
c. 180
d. 90

Q4. The effort applied to move a load is 15 units and the machine advantages is observed to be 3. Find the load.

a. 5 units
b. 3 units
c. 45 units
d. 15 units

Q5. Identify the material having high coefficient of volume expansion.

a. Brass
b. Alcohol
c. Water
d. Glass

Q6. Greater the value of _____of a material, the more rapidly it will conduct heat.

a. Latent heat
b. Regelation
c. Thermal conductivity
d. Melting point

Q7. What is the work that needs to be done to increase the speed of a 1 kg ball from 2 m/s to 4 m/s?

a. 8 J
b. 6 J
c. 10 J
d. 12 J

Q8. 86°F is equal to _____.

a. 20°C
b. 10°C
c. 30°C
d. 34°C

Q9. A______is a theoretical exact plane, axis or point location that GD & T or dimensional tolerances are referred to.

a. Frame
b. Datum
c. Flange
d. Section

Q10. The abbreviation AC in an engineering drawing stands for _______.

a. Attached Circle
b. Across Corners
c. Air Conditioning
d. Aerial Cut

Q11. A wire of length l and radius r has a resistance R. The resistance of another wire made of the same material but having half its length and half its radius will be _____.

a. R
b. R/2
c. 4R
d. 2R

Q12. if a body has a specific gravity of less than 1, then it will float in/on______.

a. Air
b. Water
c. Mercury
d. Liquids

Q13. If a machine overcomes a load ‘L’ and the distance travelled by the load is ‘Ld’, the work done by the load will be_____.

a. L/Ld
b. L x Ld
c. 1/L x Ld
d. Ld/L

Q14. An object weighs X units on the earth. If we take the same object to the moon, its weight there will be _____.

a. Zero
b. Equal to X
c. Less than X
d. More than X

Q15. Safety boots or shoes must be worn in designated areas to protect your _____from falling objects.

a. Eye
b. Feet
c. Ear
d. Head

Q16. A cylindrical wire of length L and radius r has a resistance of R. The resistance of another wire of the same material but thrice its length and one-third its radius will be_____.

a. R’
b. 9R
c. 27R
d. 3R

Q17. A body starts from rest. Its displacement is proportional to _____when its acceleration is constant.

a. Time squared
b. Time
c. Work
d. Velocity

Q18. Substances that are broken down by biological processes are said to be______.

a. Reusable
b. Non-biodegradable
c. Biodegradable
d. Non-reusable

Q19. Two resistors of 2 Ω and 6 Ω are connected in series and this combination is connected across a 12V battery. Find current in the 6 Ωresistor.

a. 0.5 A
b. 2.5 A
c. 1.5 A
d. 3.5 A

Q20. It is mainly due to the gravitational of the_______on the rotating earth that the level of water in the sea rises and falls.

a. Mercury
b. Sun
c. Venus
d. Moon

Buy Printed Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

NEW! RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

Q21. The volume of a given amount of water_____betweem 0°C to 4°C.

a. Remains constant
b. Decreases
c. Is zero
d. Increases

Q22. Identify the material having low coefficient of volume expansion.

a. Aluminium
b. Mercury
c. Brass
d. Iron

Q23. ______protection must be worn whenever noise levels exceed the noise exposure standard.

a. Foot
b. Hearing
c. Eye
d. Head

Q24. Two resistors of 10 Ω and 20 Ω are connected in series and this combination is connected across a 30 V supply voltage. Find the voltage across the 10 Ω resistor.

a. 5 V
b. 20 V
c. 10 V
d. 15 V

Q25. Two resistors of 2 and 6 are connected in series and this combination is connected across a 12 V battery. Find the power supplied by the battery.

a. 10 W
b. 18 W
c. 14 W
d. 16 W

Q26. If the width of a standard engineering drawing sheet is 841 mm, then its length would be_____mm.

a. 1189
b. 1216
c. 1000
d. 1250

Q27. If straight lines are drawn from various points on the contour of an object to meet a plane, the figure obtained on the plane is called the _____ of the object.

a. Development
b. Animation
c. Dimensioning
d. Projection

Q28. A 200 g block of iron was heated from 30°C to 60°C How much heat was transferred to the block (specific heat of iron is 450Jkg ̄1k ̄1)?

a. 27 J
b. 270 J
c. 2700 J
d. 6000 J

Q29. JPEG stands for______.

a. Joint Program Experimental Group
b. Joint Program Executing Group
c. Joint Program Experts Group
d. Joint Photographic Experts Group

Q30. Pipes A and B can fill a tank in 12 minutes and 16 minutes respectively. Both A and B are opened for 4 minutes and then A is closed. How much extra time will B take to fill the tank completely?

a. 20/3 minutes
b. 6 minutes
c. 21/4 minutes
d. 7 minutes

Q31. A brass rod (thermal conductivity 109 J/s m K) has an area of cross section 0.04 m² and length 20 cm. If the two ends of the rod are maintained at a temperature difference of 200°C, the rate of heat flow through the rod is_____________.

a. 3.42 kJ/s
b. 4.36 kJ/s
c. 2.32 kJ/s
d. 5.80 kJ/s

Q32. A source of voltage V maintains a current in a circuit. The energy supplied to the circuit by the source in time t is ______.

a. Vit
b. V/it
c. Vi/t
d. 1/Vit

Q33. If a body is NOT homogeneous, then its density is a function of its_______.

a. Acceleration
b. Velocity
c. Pressure
d. Position

Q34. The effort in a class 1 lever is in _____direction(s).

a. Three
b. Multiple
c. Two
d. One

Q35. Which of the following options does not have an SI base unit?

a. Frequency
b. Electric current
c. Amount of substance
d. Luminous intensity

Q36. Velocity ratio of simple machine is the ratio of distance travelled by the _____to the distance travelled by the _____in the machine.

a. effort; effort
b. load; effort
c. load; load
d. effort; load

Q38. A software program that has been developed to harm other computers is called a/an_____.

a. Server
b. Malware
c. Operating system
d. LAN

Q39. Watt/steradian is the unit of _______.

a. Electric conductance
b. Permeability
c. Permittivity
d. Radiant intensity

Q39. The electric _____ between two points in an electric circuit carrying some current is the work done to move a unit charge from one point to the other.

a. Current 
b. Potential difference 
c. Resistance 
d. Charge 

Study Kit for RRB ALP (Loco Pilot) Exam

NEW! RRB LOCO PILOT (ALP) Exam Online Tests Series

<< Go Back to Main Page

Answer:-
1. (b) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (b)
11. (d) 12. (b) 13. (b) 14. (c) 15. (b) 16. (c) 17. (a) 18. (c) 19. (c) 20. (d)
21. (b) 22. (d) 23. (b) 24. (c) 25. (b) 26. (a) 27. (d) 28. (c) 29. (d) 30. (a)
31. (b) 32. (a) 33. (d) 34. (d) 35. (d) 36. (a) 37. (d) 38. (b) 39. (d) 40. (b)

NEW!  UPLOAD ADMIT CARD

IMPORTANT: RRB EXAM PORTAL is NOT associated with Railway Recruitment Board(RRB) or Indian Railways, For RRB official website visit - www.rrcb.gov.in